Χριστόψαρο ή Σαμπιέρος


Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για ένα ξεχωριστό ψάρι, πανάσχημο μεν, πεντανόστιμο δε: Το Χριστόψαρο ή Σαμπιέρος.

Το Χριστόψαρο (ή αλλιώς Σαμπιέρος) είναι από τα πιο άσχημα ψάρια, αλλά φημισμένο για τη νοστιμιά του ζωμού του. Η παράδοση θέλει να έχει πάνω του τα αποτυπώματα από τα δάχτυλα του Χριστού. Ενώ η ονομασία Σαμπιέρος οφείλεται στην παράδοση που θέλει τα δάχτυλα να είναι του Αποστόλου Πέτρου (παραφθορά του Σαν Πιέρος – Άγιος Πέτρος).
Αλλά πριν ξεναγηθούμε στην παράδοση, ας το περιεργαστούμε με τη βοήθεια του Θέμου Ποταμιάνου και του κλασικού βιβλίου του «Εδώ βυθός»:
«Έχετε δει ποτέ γέρο χαρτοπαίκτη που να έχει χάσει όσα είχε και κάθεται σε μια γωνιά με κατεβασμένα μούτρα; Το μάτι του είναι αγριεμένο, το μούτρο του τσαλακωμένο, το κάτω χείλι του κρεμασμένο. Ένας μορφασμός πικρίας, απογοητεύσεως, καταπτώσεως και αηδίας σφραγίζει όλη την όψη του.
»Έ, έτσι ακριβώς είναι η φάτσα του σαμπιέρου... Είναι ασχημόψαρο, με αγριωπή έκφραση και με μεγάλο αγκαθωτό κακοτράχαλο κεφάλι...
»Όμως κάτι παράξενο τραβάει την προσοχή σου. Αυτό το αδύνατο κορμί, που είναι πλατύ, φτενό, χλομοκίτρινο, έχει στη μέση μια στρογγυλή μαύρη σφραγίδα σε κάθε του πλευρό...
»Τι σημάδι είναι αυτό;...
»Εδώ επεμβαίνει η παράδοση. Οι ψαράδες λένε πως μια μέρα που ψάρευε ο Άγιος Πέτρος έπιασε έναν σαμπιέρο... Έκπληκτος από την αδυναμία και την ασχήμια του, τον κράτησε λίγο στο χέρι του από τη μέση κι ύστερα τον λυπήθηκε και τον ξαναπέταξε στη θάλασσα. Όμως τα σημάδια από τα δάχτυλα του Αγίου Πέτρου έμειναν για πάντα στα πλευρά του.
»Άλλη παράδοση λέει πως ο Πέτρος το έδωσε στον Ιησού κι έμειναν τα δάχτυλα του Ιησού και γι’ αυτό το ονομάζουν και Χριστόψαρο».
Το Χριστόψαρο ή Σαμπιέρος, λοιπόν, είναι γνωστό για τη νοστιμιά που δίνει στην ψαρόσουπα. Όμως, αυτοί που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας τον προτιμούν μόνο ψητό στη σχάρα, δηλώνοντας πως η γεύση του είναι μοναδική...
Το δικό μας Χριστόψαρο σήμερα είναι στα 1.300 γραμμάρια (€ 40.00 το κιλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου