Τα ψάρια μας σήμερα: Τσαούσης, ο μοναδικός


Σήμερα η ενημέρωσή σας αφορά ένα ψάρι, που δε συναντάμε συχνά στα ιχθυοπωλεία και που ακούει στο όνομα: Τσαούσης. Κάποιοι τον ονομάζουν και φαγκρολύθρινο. Λέγεται και ζωνοφαγγρί. Ανήκει στα ψάρια που τα χαρακτηρίζουμε «αριστοκρατικά», για τη νοστιμιά του, βεβαίως.
Ο Θέμος Ποταμιάνος στο βιβλίο του «Εδώ βυθός», που είναι χρυσή βίβλος για τη λογοτεχνία της θάλασσας, γράφει για τον Τσαούση:
«Ο τσαούσης είναι κάτι μεταξύ φαγκριού και λυθρινιού. Γίνεται μεγάλος, σαν μέτριο φαγκρί, έχει όμως την κόψη του λυθρινιού, είναι δηλαδή λεπτότερος από το φαγκρί και έχει πιο μακρουλό ρύγχος. Κυρίως όμως ξεχωρίζει από το μακρύ φτερό της ράχης, που υψώνεται σαν λάβαρο. Το πραγματικό όμως λάβαρο υψώνεται από τον ψαρά, κάθε φορά που θα πιαστεί τσαούσης. Λάβαρο νίκης. Γιατί είναι νίκη, επιτυχία, κέρδος κι ευχαρίστηση να πιάσης έναν ωραίο, μεγαλόσωμο τσαούση...»
Σήμερα, λοιπόν, το καΐκι «Αγία Παρασκευή» του καπετάνιου Τάσου Τραγουδάρα και έφερε μεταξύ των άλλων (συναγρίδα, σκαθάρι, λαβράκι) και Τσαούσηδες. Ο δε κατάλογός μας διαμορφώνεται ως εξής:
Τσαούσης στα 650 & στα 550 γραμμάρια (€ 60.00 το κιλό)
Συναγρίδα στα 700 γραμμάρια (€ 58.00 το κιλό)
Σκαθάρι στα 500 γραμμάρια (€ 58.00 το κιλό)
Λαβράκι στα 800 γραμμάρια (€ 38.00 το κιλό)

Και για όσους αναζητούν ένα μεγάλο κρασί για να τα συνοδέψουν η πρότασή μας για σήμερα είναι το Chardonnay του Κτήματος Κατσαρού (€ 17.50) και το Chardonnay του Κτήματος Καριπίδη (€ 19.60), αν και για το λαβράκι το έντονα ζωηρό Chardonnay του Κτήματος Χρήστου Ζαφειράκη (€ 15.40), ίσως αποτελούσε προσφορότερη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου