Λευκοί οίνοι γαλλικών ποικιλιών

Κοσμοπολίτικα με χαρακτήρα
Λευκοί οίνοι γαλλικών ποικιλιών

Από τις πλέον πολυταξιδευμένες ποικιλίες τόσο το Chardonnay, όσο και το Sauvignon, δεν ήταν δυνατόν να μη φιλοξενηθούν και στα ελληνικά χώματα. Υποδειγματικοί αμπελώνες ανάδειξαν τις ποικιλίες αυτές σε κορυφαίες, με τους τοπικούς μας παραγωγούς να επιχειρούν ν’ αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά τους. Σίγουρα μιλάμε για παραγωγές που στέκονται πολύ ψηλά ανάμεσα σε όμοιες του υπόλοιπου ελληνικού αμπελώνα, παραγωγές κύρους και ιδιαίτερης ποιότητας.

Παλαιόμυλος Ζαφειράκη - CHARDONNAY ...... € 15.40
Βιολογική καλλιέργεια. Έφηβο παρά την ωρίμανσή του για 6 μήνες σε βαρέλι. Διαυγέστατο κι ευγενικό. Χρώμα κιτρινοπράσινο με πλούσια αρώματα αχλαδιού, λεμονιού, ώριμων φρούτων. Έντονος ανθικός χαρακτήρας με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου. Με αρετές σπάνιες που το κάνουν να διακρίνεται ανάμεσα σε πολλά με μεγαλύτερη ιστορία.

Sauvignon Καριπίδη ...... € 16.80
Ιδιαίτερη γεύση από το εκλεκτό αυτό κρασί που προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Sauvignon Blanc των βιολογικών αμπελώνων του Παντελή Καριπίδη στα Βούναινα. Ζεστό κίτρινο χρώμα με ανοιχτοπράσινες ανταύγειες. Στη μύτη τα αρώματα είναι διακριτικά και θυμίζουν τροπικά φρούτα, λευκά άνθη και βανίλια. Στο στόμα έχει καλή ισορροπία γλύκας και οξύτητας και μέτριο στόμα. Ωραία και αρωματική η επίγευση

Chardonnay - Κτήμα Κατσαρού ...... € 17.50
Το πραγματικά μεγάλο ελληνικό Chardonnay από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, που επιδέχεται παλαίωση μέχρι και πέντε χρόνια! Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.

Κτήμα Μίγα - Chardonnay Βαρέλι ...... € 19.60
Ένα εξαιρετικό κρασί που δε φοβάται τη σύγκριση με τις πλέον περιώνυμες ευρωπαϊκές ετικέτες της ποικιλίας. Κρυοεκχύλιση, ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμανση για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια με τις οινολάσπες. Το χρώμα του είναι λαμπερό, χρυσοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Άρωμα κομψό και σύνθετο με νότες ξύλου και λουλουδιών. Γεύση γεμάτη, δροσερή και σαρκώδης, που μπορεί και να χαρακτηριστεί ασυναγώνιστη.

Chardonnay Καριπίδη ...... € 19.60
Ένα εκλεκτό κρασί που κατακτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Γλυκά αρώματα ζύμωσης, αρκετά φρούτα και πολύ διακριτικό βαρέλι, από την εξάμηνη ζύμωσή του, που εκφράζεται με νότες βανίλιας. Πλούσιο στόμα, λιπαρό, καλοδομημένο και σοβαρό. Διάρκεια ζωής: 4 χρόνια.

ChardonnayΗ δημοφιλέστερη ποικιλία σταφυλιού; Μάλλον, ναι. Τα σίγουρο είναι πως όταν το Chardonnay καλλιεργείται σωστά, είναι ακατανίκητο. Διαθέτει καλά επίπεδα οξύτητας και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να παλαιωθεί και ν’ αναμιχθεί επιτυχώς με άλλες ποικιλίες.
Πατρίδα του η Βουργουνδία. Στο Chardonnay βασίζεται η σαμπάνια, το Chablis, αλλά και τα γνωστά λευκά κρασιά της Βουργουνδίας: Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemange, Pouilly-Fuisse κ. ά. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και των τεχνικών του παραγωγού. Όπως όλα τα Chablis, ταιριάζει με οστρακοειδή.
Στη χώρα μας πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί αναπτύσσουν την καλλιέργεια του Chardonnay και παράγουν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κρασιά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Η ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια αναδεικνύει καλύτερα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, προσδίδοντάς του αρώματα βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και καρυδιών.

Sauvignon Blanc
Είναι από σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Έχει καταστεί δημοφιλής τόσο για τους ξεχωριστούς σκληρούς και ξηρούς μονοποικιλιακούς οίνους που δίνει, όσο και για το ρόλο που παίζει στην παραγωγή των εκλεκτότερων επιδόρπιων οίνων παγκοσμίως.
Πατρίδα του θεωρείται η κοιλάδα του Λίγηρα, με τις περίφημες παραγωγές Σανσέρ και Πουιγί-Φιμέ. Ξεχωρίζει για τα αρώματα του φρεσκοκομμένου χόρτου, φύλλων κασίς, φραγκοστάφυλλου και σπαραγγιού. Αναμφίβολα πιο έντονο από ένα Chardonnay, ερωτοτροπεί παθιασμένα με τα Semillon και αφότου μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον κοσμοπολίτη.
Στην Ελλάδα μας, οι παραγωγές του Sauvignon Blanc έχουν δώσει κορυφαία λευκά κρασιά που συνοδεύουν επάξια πιάτα με ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου