ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ - Τα «Πλαγίως» στο χώρο μας - Λάρισα - Γευσιγνωσίες








Το εστιατόριό μας είχε την τιμή να παρουσιάσει πρώτο για ολόκληρη την Ελλάδα τις δυο κορυφαίες αυτές παραγωγές του Κτήματος ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ, σε μια βραδιά ιδιαίτερα γιορτινή, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.
Η παρουσίαση των «Πλαγίως» συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση ακόμα τριών ετικετών, έτσι ώστε οι φίλοι μας που παραβρέθηκαν ένα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν 5 διαφορετικές προτάσεις του Κτήματος ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ, οι οποίες πλαισιώθηκαν από ανάλογα πιάτα.
Τη βραδιά τίμησε ο ένας εκ των δυο δημιουργών του Κτήματος, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο γενικός εμπορικός διευθυντής Χρήστος Δημηστός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της ετικέτας ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΟΣ 2011, ενός κρασιού του επί χρόνια κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων των καταναλωτών ποιοτικού κρασιού, με ποικιλιακή σύνθεση Ασύρτικο 40% και Sauvignon Blanc 60%. Με περισσότερα αρώματα και πιο γεμάτο σώμα η φετινή παραγωγή, με το γνωστό απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα προκλητικής διαύγειας, συνοδεύτηκε εξαιρετικά από το πρώτο πιάτο: Ντομάτα γεμιστή με εκλεκτό ριζότο θαλασσινών.
Ακολούθησε το ΠΛΑΓΙΩΣ ΛΕΥΚΟΣ, εκπλήσσοντας πρώτα με την ετικέτα του και ακολούθως με τα ήπια αρώματα και τη μεστή γεύση του. Με ποικιλιακή σύνθεση Chardonnay 85% και Ασύρτικο 15%, είναι ένα ιδιαίτερο κρασί με κιτρινοπράσινο χρώμα και χρυσαφιές ανταύγειες. Εύκολα διακρίνει κανείς τα έντονα αρώματα πραλίνας φουντουκιού, κίτρινων φρούτων με νότες βανίλιας, μελιού και ξηρών καρπών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Βασίλη Τσακτσαρλή, τα σταφύλια επιλέγονται προσεκτικά και προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Η παραμονή του σε δρύινα βαρέλια για 6-8 μήνες του χαρίζει πλούσιο σώμα, ευχάριστη οξύτητα, λιπαρότητα, αρωματική επίγευση και με-γάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής το συνόδευσε με φιλέτο φρέσκου σολομού ποσέ με βελουτέ σάλτσα βουτύρου ‘‘ολλαντέζ’’ και άγρια χόρτα εποχής.
Σειρά είχαν πλέον τα ερυθρά, με πρώτο το ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ (Merlot 50%, Cabernet Sauvignon 40%, Αγιωργίτικο 10%), ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα που ωριμάζει περίπου 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και που το χαρακτηρίζει το σύνθετο και καθαρό άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων, καραμέλας, κέδρου, σοκολάτας με κάποιες νότες μπαχαρικών στο τελείωμα.
Η πληθωρική και έντονη γεύση του, το πλούσιο σώμα και ισχυρή παρουσία τανινών συμφιλιώθηκαν ιδανικά με μια ακόμα εξαιρετική δημιουργία του σεφ: Κορμό κρέπας με κιμά από φιλέτο μόσχου, κεφαλογραβιέρα, φρέσκα μανιτάρια και φίνα σάλτσα φρέσκιας ντομάτας αρωματισμένης με βασιλικό. Οι εντυπώσεις των φίλων μας ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές και πλέον όλοι περίμεναν το τέταρτο κρασί, το νεογέννητο ΠΛΑΓΙΩΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (Merlot 85%, Αγιωργίτικο 15%), που ωριμάζει 16 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια και επιδέχεται μεγάλης παλαίωσης.
Οι εντυπώσεις άριστες. Όλοι αναγνώρισαν ένα γεμάτο, στιβαρό, καλά δομημένο κρασί, με ευχάριστη λιπαρότητα και αρκετές τανίνες, που το χαρακτήριζαν τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και ξηρών καρπών.
Η επιλογή του σεφ ήταν να το συνοδεύσει με ‘‘Κοκ ο βεν Βουργουνδίας’’, τη γνωστή γαλλική εκδοχή του κρασάτου κόκορα, με ζυμαρικά ‘‘παπαρδέλε’’, ένα πιάτο που στην κυριολεξία καθήλωσε τους φίλους μας.
Η βραδιά έκλεισε με το σαγηνευτικό ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ, το ασυναγώνιστο επιδόρπιο κρασί του κτήματος με το ανοιχτό κίτρινο χρώμα, από την κατ’ εξοχή αρωματική ποικιλία Gewürztraminer. Τα έντονα αρώματα των λουλουδιών και των εσπεριδοειδών (νεράντζι, μανταρίνι, πράσινο λεμόνι, κίτρο), η πλούσια, κομψή γεύση του, με την καλή ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας αποθεώθηκαν από την κρέμα καραμελέ σε ποτήρι, με πορτοκάλι γλασέ, που θέλησε να το συνοδεύσει ο σεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου