Κτήμα Βιβλία Χώρα, ένα μεγάλο Κτήμα…







Με το άρωμα μιας αρχαίας καταγωγής
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα δημιουργήθηκε το 2001 ένα από τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά οινοποιεία, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.
Η περιοχή έχει μακρά αμπελοοινική παράδοση. Στην αρχαιότητα καλλιεργούσαν εδώ μία ποικιλία αμπέλου για την παραγωγή κρασιού, τη βιβλία άμπελο, στην οποία οφείλεται η ονομασία «Βιβλία Χώρα», που δόθηκε στην περιοχή.
Οι αμπελώνες του κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μ., σε έδαφος άγονο και πετρώδες και η καλλιέργεια γίνεται με τους όρους της βιολογικής γεωργίας, με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ όλες οι αμπελουργικές εργασίες (π.χ. ξεφύλλισμα, τρύγος) γίνονται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση ιδιαίτερων τεχνολογικών μέσων.

Οινοποιώντας…
Το σύγχρονο οινοποιείο, είναι κτισμένο στο μέσο του αμπελώνα, έχει επιφάνεια 5.500 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης σε βαρέλια και σε φιάλες, γευσιγνωσίας, υποδοχής και φιλοξενίας για επισκέπτες, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνεδριάσεων-παρουσιάσεων). Όλοι οι χώροι φανερώνουν το γούστο και την εμμονή των ιδιοκτητών, για ποιότητα και υψηλή αισθητική σε ό,τι αφορά στο κρασί.
Ο στόχος του Βασίλη Τσακτσαρλή και του Βαγγέλη Γεροβασιλείου του εστιάζει στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας οίνων, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του. Για την επίτευξή του η καλλιέργεια στον αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.
Με την εξασφάλιση της καλής ποιότητας στην πρώτη ύλη, με τη γνώση και τη σωστή και προσεγμένη οινοποίηση, το Κτήμα Βιβλία Χώρα στοχεύει στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Παράγονται κρασιά από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Κτήματος με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα ανήκουν στην κατηγορία των Τοπικών Οίνων και κυκλοφορούν με τη γεωγραφική ένδειξη Τοπικός Οίνος Παγγαίου.

Ξεχωρίζοντας…
Η πορεία που ακολούθησε το κτήμα Βιβλία Χώρα από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα οινοποιεία, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Εκτός από τις βραβεύσεις σε διάφορους διαγωνισμούς, κάποια από τα κρασιά του αποσπούν βραβεία υψηλών κριτηρίων: Όβηλος Λευκός 2003: «Καλύτερο ξηρό λευκό κρασί της Ευρώπης», Neustadt Γερμανία 2004, Όβηλος Λευκός 2005 & Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός 2004: τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο στην κατηγορία τους (International Trophy) Decanter, Όβηλος Λευκός 2008: ένα από τα 7 καλύτερα κρασιά του κόσμου – Decanter εξώφυλλο τεύχους Δεκεμβρίου 2009.


Τα οινο-ποιήματα της Βιβλία Χώρας
Μέχρι σήμερα, το κτήμα Βιβλία Χώρα παρήγαγε 11 οίνους:
Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός,
Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ,
Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός,
Κτήμα Βιβλία Χώρα Chardonnay,
Κτήμα Βιβλία Χώρα Merlot,
Όβηλος Λευκός,
Όβηλος Ροζέ,
Όβηλος Ερυθρός,
Κτήμα Βιβλία Χώρα Γλυκύς,
Αρετή Λευκός και Αρετή Ερυθρός.
Πλέον το Κτήμα Βιβλία Χώρα προσθέτει στο κελάρι του δυο ακόμα κορυφαίους οίνους με το όνομα «Πλαγίως». Πλαγίως Λευκός και Πλαγίως Ερυθρός, με πολλές απαιτήσεις και πολλά όνειρα για διακρίσεις και μεγάλες απολαύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου