Γευσιγνωσία με κρασιά Κλαούντια Παπαγιάννη



Οίνος 1ος : CP ΛΕΥΚΟ 2012 (VIOGNIER-ΑΣΥΡΤΙΚΟ)
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).

Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους. Η παραγωγή του από τη σοδειά του 2012 ήταν μόνο 6.600 αριθμημένες φιάλες.
Μετά την οινοποίησή του παραμένει για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Διακρίνεται για το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ σαγηνεύει ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Εντυπωσιάζει η δροσερή γεύση του, οι ήπιες οξύτητες και το γεμάτο στόμα. Κλείνει με στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Πράσινη σαλάτα σε βινεγκρέτ από βαλσάμικο και κανέλα, ντοματίνια Σαντορίνης, μπρινουάζ παραδοσιακής φέτας Αγορογιάννη και κρουτόν από μελάτο παστέλι Λάμπου Καλαμάτας. 





Οίνος 2ος:  CLAUDIA PAPAYIANNI - Ροζέ 2012


Από σταφύλια Grenache Rouge 50% και Syrah 50%, βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω), με συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών. Παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του στη δεξαμενή  για τουλάχιστον 2 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Πλούσιο άρωμα που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα: κεράσι, βύσσινο, φράουλα. Στόμα πληθωρικό με ελάχιστες τανίνες, καλή οξύτητα, έντονη φρουτώδη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Επίγευση μακρά και ευχάριστη με ελαφρώς γλυκές νότες στο τελείωμα.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Παγιάρ κοτόπουλου σε σάλτσα από ξινόμηλο με φρέσκα βότανα και ρύζι μπασμάτι στον ατμό με γκράνμπερι. 








Οίνος 3ος  : CP Ερυθρό (Ξινόμαυρο – Cabernet Sauvignon – Syrah)
Ξινόμαυρο 50%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 30%.
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).


Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση, με διαβαθμισμένες  θερμοκρασίες ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιείται στο βαρέλι. Το χαρμάνι  των τριών ποικιλιών ωριμάζει σε γαλλικά (80%) και  σε αμερικάνικα (20%) δρύινα βαρέλια 225 lit για 6 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται για ακόμα  6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του έντονο βαθύ ερυθρό με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχεί σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές  τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Μοσχαράκι ποέλε, μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί (CLAUDIA PAPAYIANNI - CP Ερυθρό του 2008), ντόπιες χυλοπίτες σε φρέσκο πρόβειο βούτυρο τυροκομείου Αγορογιάννη και μαύρο πιπέρι εκραζέ.






Οίνος 4ος  :  ΕΞ’ ΑΡΝΩΝ  ΡOZE (Ημίξηρος)
Ξινόμαυρο  & Grenache Rouge 


Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική  κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες  για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση  τανινών. Φρουτένια  γλυκόξινη επίγευση.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Μελένια κρέμα από σοκολάτα υγείας και γιαούρτι, πάνω σε μπισκότο βουτύρου, αποξηραμένα φρούτα και φιστίκι Αιγίνης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου