Γευσιγνωσία Κρασιών Κτήματος Κατσαρού



Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Βραδιά οινοπαρουσίασης







Κτήμα Οικογένειας Κατσαρού

Chardonnay 2011
Merlot 2008
Κτήμα  2005



Chardonnay
Το πραγματικά μεγάλο ελληνικό Chardonnay από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, που επιδέχεται παλαίωση μέχρι και επτά χρόνια! Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.
Το πιάτο:
Φαρφάλες σε πέστο μαϊντανού
και καπνιστή γαλοπούλα σχάρας.


Γεύση 2η  και 3η

Κτήμα Κατσαρού 2005
Συγκριτική δοκιμή
φιάλης 0,750 λίτρου και φιάλης 1.500 λίτρων

Το εκλεκτό κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Ως ‘‘αίμα της γης’’ φτάνει στο ποτήρι μας μετά από 18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλη 12μηνη παραμονή σε μπουκάλι, επιδεχόμενο παλαίωση μέχρι και 15 χρόνια. Εντυπωσιακό κόκκινο βαθύ χρώμα, πυκνή μύτη με αρώματα που θυμίζουν κεράσι, μαρμελάδα βατόμουρο, καραμέλα και έντονο ξύλο. Βελούδινο στη γεύση και με ωραίες, καλά δομημένες τανίνες. Μετάγευση μακρά και σαγηνευτική.
Η κορύφωση της βραδιάς εστιάζεται στη συγκριτική δοκιμή φιάλης των 0,750  και των φιαλών 1.500 λίτρων, έτσι ώστε να αναδειχθεί η διαφορετική εξέλιξη του κρασιού στις συγκεκριμένες φιάλες και η διαφορετική ταχύτητα ωρίμανσης. Η δοκιμή θα γίνει σε μια από τις καλύτερες εσοδείες του κτήματος και συγκεκριμένα του 2005, η οποία έχει βαθμολογηθεί με 89/100 από τον αμερικανό οινοκριτικό με τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, Ρόμπερτ Πάρκερ. Η βαθμολογία αυτή είναι από τις υψηλότερες που έχουν δοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και τιμά πάνω απ’ όλα τον ελληνικό οινικό χάρτη.


Το πιάτο:
Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα
σε σάλτσα ψητού με βότανα και ρατατούιγ λαχανικών.

Γεύση 4η 


Merlot 2008
Ένα από τα κορυφαία ελληνικά Merlot, που σαγηνεύει με την απαλότητα της γεύσης του και αιχμαλωτίζει τους φίλους των «στρόγγυλων» κρασιών. Το χρώμα του βαθύ πορφυρό. Στη μύτη, εντυπωσιάζουν τα αρώματα της βανίλιας, των κόκκινων φρούτων και οι νότες από κακάο και κέδρο. Στόμα γλυκό, πληθωρικό, μαλακό, με πυκνότητα και κομψές τανίνες, που σταδιακά δείχνουν τη στιβαρότητά τους και το δυναμικό παλαίωσης. Μακρά επίγευση.
Ωριμάζει σε μικρά (228 λ.) δρύινα γαλλικά βαρέλια για 10 με 16 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παραμένει στην κάβα του κτήματος σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν βγει στο εμπόριο.

Το πιάτο:
Μοσχαράκι νουά μαγειρεμένο σε κονιάκ
με σάλτσα αρωματικών πιπεριών, πατάτα jacket,
σε βουτυράτη σάλτσα από μαϊντανό και σκόρδο,
και πράσινη σαλάτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου