Το Κτήμα Παλυβού στο "Να με θυμάσαι"



Μεγάλη βραδιά γευσιγνωσίας – οινικής παρουσίασης

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου
το Κτήμα Παλυβού
στο «Να με θυμάσαι…»

Κτήμα Παλυβού

Στη Νεμέα, όπου και συναντάμε το μεγαλύτερο αμπελώνα της νοτιοδυτικής Ευρώπης, με έκταση περισσότερα από 25.000 στρέμματα και κυρίαρχη ποικιλία το φημισμένο Αγιωργίτικο, ο Γιώργος Παλυβός δημιουργεί μια θαυμαστή πορεία καλλιεργώντας έναν αμπελώνα από 300 και περισσότερα στρέμματα (κατά κύριο λόγω με Αγιωργίτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah) και οινοποιώντας με μεράκι και επιστημονική γνώση τη δική του παραγωγή.
Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης που αδυνατεί να βεβαιώσει πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, δηλώνει πρώτα απ’ όλα αμπελουργός, αν και οι ετικέτες που δημιούργησε βεβαιώνουν ότι πρόκειται για πρωτοπόρο οινοποιό, από τους κορυφαίους Έλληνες, που πιστεύει ότι η ελληνική γη μπορεί να δώσει κορυφαία κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σύγχρονη πορεία του ξεκινά με τη δημιουργία σύγχρονου οινοποιείου μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα του, στα 1995, που αντικαθιστά το παλιό οικογενειακό. Σε απόσταση 800μ. απ’ το οινοποιείο, ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας σηματοδοτεί την ιστορική σημαντικότητα της περιοχής που τη συναντάμε πρώτα στη μυθολογία με τον ξακουστό λέοντα της Νεμέας, που η αντιμετώπισή του ανήκει στους άθλους του Ηρακλή και στη συνέχεια στα Νέμεα, τους φημισμένους αγώνες της αρχαιότητας.
Ο Λέων της Νεμέας γίνεται και το οικόσημο του οινοποιείου, που πλέον φιλοδοξεί ν’ αναδείξει και την οινική δυναμική της περιοχής. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του οινοποιείου, ο Δήμος Νεμέας αναβιώνει τα «Νέμεα», δίνοντάς τα παγκόσμιο χαρακτήρα. Άτομα από 12 έως 88 χρόνων , ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, καταφτάνουν στα «Νέμεα» ως θεατές ή αθλητές, για να νοιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων και το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας.
Σ’ αυτό τον ιερό τόπο της Αρχαίας Νεμέας, εκτείνονται οι αμπελώνες του Γιώργου Παλυβού, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στον κάμπο οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής τους κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών. Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή σε έναν τρόπο εναλλακτικής καλλιέργειας βιολογικής γεωργίας.
Τα εδάφη, αν και συχνά μικρής γονιμότητας, προσδίδουν υψηλής ποιότητας σταφύλια. Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα. Ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, δίνει έναν μοναδικό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί ξεχωριστά.


Από τη Νεμέα στη Λάρισα

Το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου, το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης μας – που εδώ και 7 χρόνια προσπαθεί να υποστηρίζει το επώνυμο ελληνικό κρασί με ιδιαίτερη μέριμνα και προσπάθειες – θα υποδεχτεί τον Γιώργο Παλυβό και πέντε από τις ετικέτες του Κτήματος του σε μια βραδιά γευσιγνωσίας, κατά την οποία κάθε κρασί θα συνοδευτεί και από τη γεύση η οποία θ’ αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πρόκειται για μια οριζόντια γευσιγνωσία που θα ξεκινήσει μ’ ένα λευκό κρασί, θα συνεχιστεί με ένα ροζέ και ένα ερυθρό. Ακολούθως θα παρουσιαστεί ένα ακόμα ερυθρό ιδιαίτερης παλαίωσης και θα κλείσει με ένα λιαστό επιδόρπιο κρασί που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα.

Τα κρασιά που θα παρουσιασθούν είναι:

Πέτρινες Πλαγιές
Τοπικός Κορινθιακός Λευκός Ξηρός Οίνος
Chardonnay – Μαλαγουζιά
Ο φρουτώδης  χαρακτήρας του Chardonnay με ανανά, μπανάνα, μήλο και αχλάδι παντρεύεται μοναδικά με τους πιο ώριμους χαρακτήρες του ροδάκινου, βερίκοκου και πορτοκαλιού της Μαλαγουζιάς. Η οξύτητα του Chardonnay ισορροπείται από την πιο μαλακή και ευχάριστη στο στόμα Μαλαγουζιά. Στόμα γεμάτο που ακολουθεί σε ένταση την μύτη με έντονο άρωμα και γλυκύτητα.
 



Βυσσινόκηπος
Τοπικός Κορινθιακός Ροζέ Ξηρός Οίνος
Αγιωργίτικο
Με ονομασία του παραπέμπει στον Τσέχοφ, αυτό το κρασί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απολύτως ερωτικό. Λαμπερό ροδί χρώμα, σχεδόν βυσσινί με κυανές αποχρώσεις. Έντονα και καθαρά αρώματα βύσσινου, κερασιού και φράουλας. Πολύ γεμάτο στόμα με ωραία αίσθηση οξύτητας και τανινών. Γευστικό με μεγάλη διάρκεια.




AMMOS RESERVE TERRA LEONE
Ο.Π.Α.Π Νεμέα, Ερυθρός Ξηρός Οίνος
Αγιωργίτικο
Πλέον μιλάμε για ένα κρασί μεγάλης παλαίωσης αφού ωριμάζει για 18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια (γαλλικά 80%, αμερικάνικα 20%) και άλλους 6 μήνες στη φιάλη στο οινοποιείο.
Το χρώμα του βαθύ πορφυρό. Έντονο και πυκνό άρωμα σοκολάτας, κακάο, καφέ, καψαλισμένου ψωμιού, κερασιού και δαμάσκηνου σε μια πλούσια σύνθεση. Στόμα που ξεκινάει γλυκά, με στρογγυλές, βελούδινες και εξαιρετικής ποιότητας τανίνες, που χαρίζουν στο κρασί όγκο και διάρκεια.



ΝΟΗΜΑ 2005-2006 Βιοδυναμικό
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος
60% Αγιωργίτικο 2006 - 23% Cabernet Sauvignon 2005 - 17% Syrah 2005
Αυτό το κρασί που εμφιαλώνεται σε λίγες εκατοντάδες φιάλες και έχει κερδίσει πρώτο μεγάλο χρυσό, αλλά και πολλές ακόμα διακρίσεις, είναι η μεγάλη ελληνική έκπληξη στα ερυθρά και βέβαια το μεγάλο καμάρι του Γιώργου Παλυβού. Το Cabernet Sauvignon και το Syrah  παλαιώνονται 12 μήνες σε καινούργια βαρέλια ακακίας 225L και μετά γίνεται το BLEND με το Αγιωργίτικο και ακολουθεί ακόμα 12 μήνες παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια 225L.
Βαθύ, αδιαπέραστο ουσιαστικά, ρουμπινί χρώμα, με πυκνά δάκρυα στο ποτήρι. Υπερώριμη μύτη με αρώματα μαύρων φρούτων όπως μαύρο κεράσι, βατόμουρο, αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο και σταφίδα, γλυκά μπαχαρικά, έντονο βαρέλι με νύξεις τοσταρίσματος και βανίλιας. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με γεμάτο σώμα, βελούδινες ώριμες τανίνες και εξισορροπιστική οξύτητα. Ώριμο και στο στόμα, με το υψηλό αλκοόλ να ζεσταίνει και την επίγευση παρατεταμένη. Ένα κρασί δυναμίτης, πολύ εντυπωσιακό ήδη σε πρώτη ανάγνωση, ένα κρασί που περισσότερο το μασάς παρά το πίνεις. 



Ηλίου Τέχνη 1997
Θα εμφιαλωθεί για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια παλαίωσης. Τα σταφύλια μετά τον τρύγο τοποθετήθηκαν σε μικρά τελαράκια των 3κιλών και εκτέθηκαν στον ήλιο για 10 μέρες. Έπειτα αποραγίστηκαν με τα χέρια. Ακολούθησε εκχύλιση 5ημερών και ελαφρά πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποδοτικότητα από σταφύλια σε κρασί δεν ξεπέρασε το 10%.
Χρώμα μαυροκόκκινο με σύνθετα αρώματα σταφίδας, βύσσινου και σοκολάτας και μεταλλικές νύξεις στην αρχή. Στόμα έντονα γλυκό, με καλή οξύτητα και γεύση από βερίκοκο, μέλι και αποξηραμένα φρούτα.

Τα φαγητά:

Στο «Να με θυμάσαι…» τηρούνται αυστηρά οι κανόνες της οριζόντιας γευσιγνωσίας. Έτσι τα φαγητά είναι αυτά που θα συνοδεύσουν το κρασί και όχι το αντίθετο. Με γνώμονα αυτήν την αρχή η σεφ Καλλιόπη Καραγκούνη επινοεί τις γεύσεις που θ’ αναδείξουν το καθένα κρασί ξεχωριστά, αισιοδοξώντας ότι το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει πλήρως τους φίλους πελάτες που θα παραστούν.
Συμμετοχή: € 25.00
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2410 287833 και 6946888126.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου