Γευσιγνωσία με κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη





Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 21.30
«Μαλαγουζιά»
Η πλέον πρόσφατη δημιουργία του Χρήστου Ζαφειράκη από την παραδοσιακή ποικιλία «Μαλαγουζιά» (100%), που ξεκινά επίσημα την πορεία της από τον χώρο μας. Ένα ιδιαίτερα λεπτό και αρωματικό κρασί με κιτρινοπράσινο χρώμα που το διατρέχουν πράσινες ανταύγειες. Μ’ έντονα τα πρωτογενή αλλά και τα δευτερογενή αρώματα ζύμωσης της ποικιλίας, με κυρίαρχες τις νότες του τριαντάφυλλου, του άνθους της λεμονιάς, του λευκόσαρκου ροδάκινου, του γκρέιπφρουτ και του ανανά. Στο στόμα δίνει την αίσθηση μεσαίου όγκου με δροσερή οξύτητα. Επίγευση που διαρκεί, απελευθερώνοντας την αίσθηση του φρούτου.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με:
Σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου πάνω σε πλιγούρι με ρατατούιγ λαχανικών
και σάλτσα με ελαφρύ άρωμα σκόρδου και μαϊντανού.


«Ροζέ SYRAH ΛΗΜΝΙΩΝΑ», 2008
Μια δημιουργία που ανατρέπει όλα όσα κάποιοι ισχυρίζονται για τα ροζέ. Γιατί το «Ροζέ» του Χρήστου Ζαφειράκη, από Syrah (50%) και (Λημνιώνα 50%), βιολογικής καλλιέργειας, έχει τη δική του κορυφαία προσωπικότητα. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του: Έντονο λαμπερό ροζέ χρώμα με κοκκινωπές ανταύγειες. Επίσης έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, με ανθικές νότες λευκών λουλουδιών. Ιδιαίτερα αρωματικό στόμα, με τη φράουλα να ξεχωρίζει, με καλό σώμα και επιθυμητή οξύτητα και πολύ ευγενικές τανίνες. Επίγευση φρούτου που μένει στο στόμα.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με:
Μπιφτέκια λαχανικών στο grill με ψημένο πιτάκι και ντιπ καπνιστής κόκκινης πιπεριάς.

«Λημνιώνα»
Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης της ιδιαίτερα από τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας. Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο από τον Χρήστο Ζαφειράκη και για πρώτη φορά εμφιαλώθηκε πριν ένα χρόνο. Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με:
Μοσχαράκι γάλακτος σε φέτες με πουρέ από πατάτα και φοινόκιο και πλούσια σάλτσα από το ζωμό του, αρωματισμένη με εκλεκτές ποικιλίες άγριων μανιταριών πορτσίνι ή βασιλομανίταρα (cepes ή porcini), κανθαρέλλες (chanterelles) και μορχέλες (morels).

Χρήστος Ζαφειράκης - Η ανατροπή ταιριάζει στους νέουςΕμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000, όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών. Η έρευνα αυτή τον οδηγεί σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη δυνατότητα της ανάπτυξης μιας ποιοτικής αμπελουργίας και οινοποίησης κρασιού υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή του Τυρνάβου. Πιστεύοντας ότι οι παλιές ελληνικές ποικιλίες μπορούν να δώσουν κορυφαίας ποιότητας κρασιά πανομοιότυπα σε χαρακτηριστικά μ’ αυτά της κοιλάδας του Ροδανού, επιχειρεί να ξαναδώσει ζωή στη χαμένη ποικιλία της Λημνιώνας, αλλά και να συστηματοποιήσει το Μπατίκι. Το τολμηρό αυτό βήμα το συνοδεύει με μια ακόμα καινοτομία: Τη ζύμωση σε ξύλινη κάδη, που προμηθεύεται από την Αυστρία, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ποικιλίας. Το επόμενο και πιο πρόσφατο τόλμημά του είναι η οινοποίηση της Μαλαγουζιάς.


Συμμετοχή: € 25.00 κατ’ άτομο

Για κρατήσεις:
2410 287833 & 6946888126 (Μαίρη Πετρουλάκη)
6998469902 (Δημήτρης Σοφιανόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου