Λάρισα - Εστιατόρια, Μεγάλη Τετάρτη ετοιμάζουμε τα νόστιμα νηστίσιμα...



Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, με το Θείο Πάθος να προχωρά στην κορύφωσή του, καθώς ο Ιησούς εκφράζει τη βούληση Του να συμφάγει με τους μαθητές Του. Στην Ιερουσαλήμ, μετά τη θριαμβευτική Του είσοδο, θα στείλει τον Πέτρο και τον Ιωάννη να συναντήσουν αυτόν που θα τους υποδείξει το κατάλυμα, λέγοντάς τους:
«εἰσελθόντων ὑμῶν εἰς τὴν πόλιν συναντήσει ὑμῖν ἄνθρωπος κεράμιον ὕδατος βαστάζων· ἀκολουθήσατε αὐτῷ εἰς τὴν οἰκίαν οὗ εἰσπορεύεται, καὶ ἐρεῖτε τῷ οἰκοδεσπότῃ τῆς οἰκίας· λέγει σοι ὁ διδάσκαλος, ποῦ ἐστι τὸ κατάλυμα ὅπου τὸ πάσχα μετὰ τῶν μαθητῶν μου φάγω; κἀκεῖνος ὑμῖν δείξει ἀνώγαιον μέγα ἐστρωμένον· ἐκεῖ ἑτοιμάσατε». (Κατά Λουκά ν΄)

Στο μέγα «ανώγαιον» θα ετοιμασθεί το συγκλονιστικότερο δείπνο της ιστορίας του ανθρώπου, που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές ως Μυστικός Δείπνος. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου ο Ιησούς θα τελέσει και τη συμβολική και μυστική πράξη του Νιπτήρα, πλένοντας τα πόδια των μαθητών Του.
Κατά το ευαγγελικό κείμενο του Ιωάννη (ιγ΄, 1-20) ο Ιησούς σηκώθηκε από το τραπέζι, έβγαλε το ιμάτιό Του, έζωσε το λέντιο στη μέση Του και αφού γέμισε τον νιπτήρα με νερό έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του, καλώντας τους να λειτουργήσουν στο μέλλον ανάλογα:
«…υπόδειγμα γαρ δέδωκα υμίν, ίνα καθώς εγώ εποίησα υμίν και υμείς ποιείτε».

Στη βυζαντινή αγιογραφία ο Μυστικός Δείπνος είναι από τα θέματα που εμφανίζονται συχνότερα τόσο στις φορητές εικόνες, όσο και στις τοιχογραφίες. Άλλωστε κατά τη διάρκειά του γίνεται η αποκάλυψη της προδοσίας
«ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἷς ἐξ ὑμῶν παραδώσει με, ὁ ἐσθίων μετ᾽ ἐμοῦ» (Κατά Μάρκον)
και η προσφορά του άρτου και του οίνου, που θα μείνουν στους αιώνες ως σύμβολα της υπέρτατης θυσίας:
«᾽Εσθιόντων δὲ αὐτῶν λαβὼν ὁ ᾽Ιησοῦς τὸν ἄρτον καὶ εὐχαριστήσας ἔκλασε καὶ ἐδίδου τοῖς μαθηταῖς καὶ εἶπε· λάβετε φάγετε τοῦτό ἐστι τὸ σῶμά μου. καὶ λαβὼν τὸ ποτήριον καὶ εὐχαριστήσας ἔδωκεν αὐτοῖς λέγων· πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν» (Ματθαίος)

Η συνέχεια του Μυστικού Δείπνου γράφεται στον κήπο της Γεσθημανής με την προσευχή του Ιησού και τη σύλληψή Του. Το δράμα βαίνει προς την κορύφωσή του. Το απόλυτο της εγκαρτέρησης, με τον Ιησού ολομόναχο στη νύχτα να προσεύχεται προς τον Πατέρα, έχει μεταφερθεί εικαστικά και από τον μεγάλο μας ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη, σ’ ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα του.
(Βλέπε αναρτημένη εικόνα)
Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, λοιπόν, κι εμείς ετοιμάζουμε τα νόστιμα νηστίσιμα, είτε για το μεσημεριανό τσιπουράκι σας, που σας το προσφέρει η οικογένεια ΚΑΡΔΑΣΗ, μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στα αποστάγματα Τυρνάβου, είτε για το δείπνο σας.
Τα νηστίσιμά μας είναι πολλά και ποικίλα. Εμείς όμως σας προκαλούμε να δοκιμάσετε την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα σε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με δημητριακά (€ 4.00), τις αναποφλοίωτες πατάτες τηγανισμένες σε αγνό Κορωναίικο ελαιόλαδο (€ 4.00), τους Σαντορινιώτικους ντοματοκεφτέδες με ντιπ γνήσιου λευκού ταραμά (€ 6.50), τους Χταποδοκεφτέδες (€ 7.00), την εκπληκτική Ταραμοσαλάτα μας (€ 5.00) από γνήσιο λευκό ταραμά, το Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας (€ 8.00), το Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη (€ 10.00).
(Βλέπε αναρτημένη εικόνα)
Ακόμα τις Σουπιές λεμονάτες με σπανάκι (€ 10.00), αλλά και τις Σουπιές κρασάτες με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και συνοδεία πουρέ πατάτας ή ρύζι (€ 10.00) και τον εξαιρετικό νηστίσιμο μουσακά με μοσχοχτάποδα, μελιτζάνες και πατάτα (€ 11.00).
Βέβαια υπάρχουν κι άλλα πολλά στη διάθεσή σας, όπως Χταποδάκι κρασάτο με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου (€ 12.00), «Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρι), και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€ 13.00), Γαριδομακαρονάδα (€ 15.00) κ.ά.

Το σημαντικό, όπως είπαμε, είναι και ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρουμε εντελώς δωρεάν τα αποστάγματα της Οικογένειας ΚΑΡΔΑΣΗ εκ Τυρνάβου. Είναι μια κίνηση που προσβλέπει στη γνωριμία των φίλων μας πελατών με τα εκλεκτά αυτά τσίπουρα, που εκφράζουν όλη την παράδοση, το μεράκι και την τέχνη της περιοχής του Τυρνάβου να δημιουργεί εκπληκτικά αποστάγματα.
Σας περιμένουμε
Άγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου