Γεύσεις της Λάρισας - Το κρασί και οι ποικιλίες - Ξινόμαυρο - Κτήμα Ντούγκου - Κτήμα Λιάπη







Ξινόμαυρο

Είναι η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ελληνικό αντίστοιχο του Pinot Noir. Η έρευνα έχει καταλήξει ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ανατολική Μακεδονία για να επεκταθεί στη Δυτική και περί τον 17ο αιώνα να φτάσει στις περιοχές της Ραψάνης και των Αμπελακίων. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο, τη Ραψάνη, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και σε μικρότερη έκταση στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία, την Καστοριά και τα Τρίκαλα.
Πιο παλιά, στη Μακεδονία, η ποικιλία ήταν γνωστή με διάφορα ονόματα, όπως Μαύρο Ναούσης, Μαύρο Νιαουστινό, Μαύρο Γουμένισσας, Μαύρο Ξινό, Ποπόλκα κ. ά.

Πρόκειται για αρκετά ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που σχηματίζει μέτρια σταφύλια, συνήθως κυλινδροκωνικά αλλά και πτερυγωτά. Το τσαμπί είναι πυκνό και οι ρόγες μετρίου μεγέθους, σφαιρικές με παχύ φλοιό μπλε-μαύρο αλλά άχρωμο χυμό. Σε δροσερές περιοχές, με μικρές αποδόσεις ανά πρέμνο, μπορεί να δώσει πλούσια ερυθρά κρασιά, γεμάτα, με υψηλό αλκοολικό τίτλο, καλό χρώμα και αρκετές τανίνες που θα το βοηθήσουν σε μακρά παλαίωση. Το κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο διακρίνεται για το αρκετά ευχάριστο χρώμα του (ρουμπινί μέχρι και πορφυρό), που βεβαίως έχει όλες τις διαβαθμίσεις της ηλικίας των κόκκινων όσο παλαιώνει. Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις.
Στη μύτη παρουσιάζει πολυπλοκότητα. Κυριαρχούν όμως τα μπαχαρικά και τα κόκκινα φρούτα. Στο στόμα μπορεί να δώσει κρασιά με σώμα από μέτριο ως υψηλό, οξύτητες που σε συνδυασμό με τις τανίνες, επιβάλλουν παλαίωση πριν από την κατανάλωση. Παλαιώνοντας μαλακώνει, χωρίς όμως να παύει να είναι ένα στιβαρό κρασί.
Συνοδεύουν θαυμάσια κυνήγι και πουλερικά με πικάντικες σάλτσες.

Τα κυριότερα οινοποιεία της περιοχής μας που εμφιαλώνουν με το δικαίωμα ΟΠΑΠ «Ραψάνη» (Ξινόμαυρο με 20% Κρασάτο και 20% Σταυρωτό), είναι του Τσάνταλη που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργειών της Ραψάνης, της οικογένειας Ντούγκου και του Κώστα Λιάπη.

Τα κρασιά της Ραψάνης διακρίνονται από το βαθύ κόκκινο χρώμα τους και τη λιπαρή γεύση που αφήνει στο στόμα αρώματα φραγκοστάφυλου.

----------------------------------------------------

Λεζάντες για τις φωτογραφίες:

Τα αδέλφια Λουίζα και Θάνος Ντούγκος…

Κτήμα Ντούγκου: ΡΑΨΑΝΗ, μια ετικέτα που δημιούργησε τους φανατικούς της φίλους από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της.


Ο Κώστας Λιάπης, λίγο πριν την ώρα του τρύγου.

Κτήμα Λιάπη: ΡΑΨΑΝΗ – Ναυσικά Λιάπη, ένα κρασί που μεταφέρει όλη την οινική παράδοση της περιοχής, διεκδικώντας πανάξια τα εύσημά του.

1 σχόλιο:

  1. Let me get this straight...because we want to make sure we have it right for our movie..." KANSAS KINGS"...YANNOS 113 is not really WINE, is he?
    Although he is into the MOB?
    In fact, his ROOT is actually about AK'S, is that not correct?
    There are a lot of people in NY- NJ talking IRA- PLO and LA.
    LIke CHO.
    COCHOUN .
    And they say that YANNOS is also YING YING YAN YAN?
    And he also goes by other names such as YONLINGO 77 ?
    In fact, they say he is actually CONYANDO !
    And he's with NYE?
    And NYE is with NYE- DOT - CALM?
    And they all are into terrorism with guns and drugs and OLIVER NORTH...I think
    they call it REAGAN ST?
    It's around BORDST and FLAKSTE with MATEDOR and CAPADONNA ,just near
    ROBLESS PARK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή