ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Το τσουρέκι είναι ο εξελιγμένος τύπος του Πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπρο-κουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Η θρησκευτική διατροφική λαϊκή παράδοση είχε τους δικούς της άρτους για τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, το Χριστόψωμο των Χριστουγέννων κεντημένο με γεωργικά σύμβολα, το Φωτόψωμο των Φώτων με τον αγιασμό των νερών και σύμβολα από τα ταξίδια των ναυτικών, τη Λαμπροκουλούρα ή το εξελιγμένο τσουρέκι με το κόκκινο αβγό και τα κεντίδια του για το Πάσχα.

Υλικά:
2 ½ κιλά αλεύρι δυνατό
650 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
8 αυγά
180 γραμμάρια μαγιά
1 λίτρο νερό
200 γραμμάρια γάλα
1 ½ κουταλιά αλεσμένο μαχλέπι
1 ½ κουταλιά κοπανισμένη μαστίχα

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά και στη συνέχεια την ανακατεύουμε με μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος, περίπου μισή ώρα με μια ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι, έτσι ώστε να ζυμωθεί σωστά. Ακολούθως αφήνουμε τη ζύμη αρκετή ώρα (από 1 μέχρι και 2 ώρες) ώστε να ‘‘γίνει’’, δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά τη χωρίζουμε με μικρά κομμάτια και αρχίζουμε το πλάσιμο των πλεξίδων. Για τις πλεξίδες απαιτούνται δυο ‘‘κορδόνια’’ ζύμης, ενώ για την κουλούρα ένα μεγάλο που διπλώνει και στη συνέχεια περιστρέφεται. Στο κέντρο της κουλούρας, ή στην αρχή της πλεξούδας τοποθετούμε πιέζοντάς το βαθιά το κόκκινο αυγό.
Αφού τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα αφήνουμε να ‘‘γίνουν’’, δηλαδή να διπλασι-αστούν σε όγκο, σε ζεστό μέρος, και στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνειά τους με αραιωμένο κρόκο αυγού. Προαιρετικά μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με τριμμένο αμύγδαλο. Τα ψήνουμε στους 170ο C για περίπου μία ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου