Γεύσεις της Λάρισας - Το κρασί και οι ποικιλίες - Μοσχάτο Αμβούργου - Μπατίκι



Ας μιλήσουμε σήμερα για τις ποικιλίες.
Άλλωστε η ποικιλία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα του κρασιού και βέβαια πάντα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί εκατοντάδες ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είτε δεν έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά, είτε δεν ερευνήθηκαν τα χαρακτηριστικά τους. Πολλές είναι κι αυτές που χάθηκαν, ενώ κάποιες αναβιώνουν με ιδιαίτερα φιλόπονες προσπάθειες λίγων αμπελουργών – οινοπαραγωγών, όπως η Μαλαγουζιά που αναβίωσε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, αλλά και η Λημνιώνα που αναβίωσε ο δικός μας Χρήστος Ζαφειράκης.

Μοσχάτο Αμβούργου
Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που όμως δίνει και λευκά κρασιά και που τη συναντάμε ευρύτατα στον κάμπο του Τυρνάβου, αλλά και διάσπαρτη σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρές, όμως, καλλιέργειες. Είναι μια ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μέτριου μεγέθους και ο φλοιός κυανοϊώδης. Ο τρύγος της συνήθως γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ιδιομορφία της ποικιλίας είναι ότι παράγει εξ ίσου καλά λευκά, ροζέ ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από το Οινοποιείο Τυρνάβου, όσο και από το Κτήμα της οικογένειας Δημήτρη Μίγα, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές αρετές της και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Ιδιαίτερα η ετικέτα «Μοσχάτο Αμβούργου» - Blanc de Noir του Δημήτρη Μίγα, χαρακτηρίζεται από λεπτά, αλλά έντονα αρώματα, κομψό σώμα και γεύση που αιχμαλωτίζει τον ουρανίσκο.

Μπατίκι
Είναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που πιθανά μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την περιοχή της Σμύρνης. Καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία (περιοχή Τυρνάβου) και σποραδικά συναντάται στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Το Μπατίκι είναι μία ποικιλία που καλλιεργούταν ευρέως στη Θεσσαλία για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την εισαγωγή και διάδοση άλλων καλύτερων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, χρησιμοποιείται κυρίως για συνοινοποίηση, όπως με την ποικιλία Ροδίτη και παράγεται λευκός ξηρός οίνος, με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή και ισορροπημένη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου