Γεύσεις - Οίνος - Γευσιγνωσία ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ - Λάρισα
Μεγάλη βραδιά με κρασιά της ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ
Την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, το βράδυ
με πέντε εξαιρετικές γεύσεις και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής
Συμμετοχή: € 25.00 κατ’ άτομο
Τηλ. κρατήσεων: 2410 287833 & 6946888126
Μια ακόμα πρωτότυπη βραδιά γευσιγνωσίας ετοιμάζουμε την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, δημιουργώντας εκλεκτές γευστικές προτάσεις που θα συνοδεύσουν πέντε ιδιαίτερα κρασιά του ονομαστού Κτήματος «Οινογένεσις» του Μπάκη Τσάλκου, ενός οινολόγου που έγραψε λαμπρή ιστορία ως δημιουργός των περίφημων «Μαγικού βουνού», «Τrebbianno» και «Μελισσουργού». Εδώ και χρόνια, στο δικό του Κτήμα πια, δημιουργεί τους ονομαστούς «Φεγγίτες», τα εξαιρετικά «Δέκα» και το μοναδικό «Σκέρτσο».
Η βραδιά θα πλαισιώνεται με ζωντανή μουσική από τον Ντίνο Καραποστόλου και τη Δάφνη Χα-τζηδάκη, ενώ θα κληρωθούν μια συσκευασία δώρου με δυο «ΔΕΚΑ» και θα προσφερθούν σε κάθε ζευ-γάρι εκλεκτά παραδοσιακά λουκάνικα της αλλαντοποιίας «Τέμπη».
Διαδικασία παρουσίασης κρασιών και πιάτων:
Φεγγίτες - ροζέ
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία
Από Grenache Rouge 85% και Cabernet Sauvignon 15%, που οινοποιούνται ξεχωριστά με κρυοεκχύλιση για 18 ώρες στους 2 °C και εφαρμογή της μεθόδου saignée κατά την αλκοολική ζύμωση.
Αλκοολικός βαθμός : 12% Vol
Χαρακτηριστικά: Πρόκειται για ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί που ξεχωρίζει απ’ όλα της κατη-γορίας του. Με ανοιχτό saumon χρώμα και πορφυρίζουσες ανταύγειες. Έντονα αρώματα τριαντάφυλλου με νότες αγριολούλουδων σε μύτη και στόμα με πολύ σωστή οξύτητα και επίγευση λευκόσαρκου ροδάκι-νου.
Το συνοδεύει:
Σαλάτα από εκλεκτές ποικιλίες μαρουλιών, baby ρόκα, ραντίσιο, λιαστή ντομάτα, μανούρι πανέ και ντρέσιγκ ελιάς καλαμών με θυμάρι.
Φεγγίτες - λευκός
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία
Από Aσύρτικο 50% και Sauvignon Blanc 50%, που οινοποιούνται ξεχωριστά με κρυοεκχύλιση στους 2°C για 36 ώρες και στη συνέχεια η αλκοολική ζύμωση γίνεται σ’ ελεγχόμενη θερμοκρασία 14 °C.
Αλκοολικός βαθμός: 12,5 % Vol
Χαρακτηριστικά: Χρώμα φωτεινό, κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Έχει έντονη και σύν-θετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Το στόμα του είναι ισορροπημένο με ευχάριστα αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει.
Το συνοδεύει:
Κανελόνια με κιμά από κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια, μπέικον με εκλεκτή σάλτσα καπνιστού τυριού Βαυαρίας.
ΔΕΚΑ – λευκός οίνος παλαίωσης 2008
Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος
Από Sauvignon Blanc 55%, Ugni Blank 30 % και Semillon 15%.
Με ξεχωριστή οινοποίηση για κάθε ποικιλία, το συγκεκριμένο κρασί παλαίωνει για 3,5 μήνες σε τρεις δι-αφορετικούς τύπους βαρελιών των 225 λίτρων μεσαίου καψίματος, με γνώμονα το terroir, δηλαδή τα ι-διαίτερα χαρακτηριστικά του μικρο-κλίματος, της σύνθεσης του εδάφους, της τοπολογίας και της σχέσης του γήινου με το υγρό στοιχείο, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του συγκε-κριμένου κρασιού, το οποίο διακρίνεται για τον ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο, την αξιοθαύμαστη δομή και πολυπλοκότητά του. Ένα κρασί με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Το συνοδεύει:
Χοιρινό εσκαλόπ με ριζότο φρικασέ και ελαφριά σάλτσα λεμονιού με μάραθο.
ΔΕΚΑ – ερυθρός οίνος παλαίωσης 2008
Από Merlot και Ξινόμαυρο, αμπελώνων πολύ μικρής στρεμματικής απόδοσης.
Κλασικής ερυθρής οινοποίησης ξεχωριστής για κάθε ποικιλία, με ελεγχόμενη θερμοκρασία και παλαίωση για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μεσαίου και δυνατού καψίματος. Η εμφιάλωσή του έγινε στις 6 Απριλίου 2011.
Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο δυνατό κρασί με απίστευτη αρωματική ένταση και μεγάλη πολυπλοκό-τητα στο στόμα. Το χαρακτηρίζουν αρώματα βατόμουρου μύρτιλου και πιπερίου, όπως και η ισορροπη-μένη οξύτητα, και διάρκεια στην επίγευση. Ένα κρασί που μιλά με τον χρόνο γιατί είναι ο καλύτερος φίλος του.
Το συνοδεύει:
Μοσχαράκι στιφάδο με κοκκάρι.
ΣΚΕΡΤΣΟ – ροζέ ημίξηρος οίνος
Από Grenache Rouge (75%) και υπερώριμο Merlot (25%), που έμεινε στο κλήμα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου (2010).
Ένα κρασί που ξεπερνά τις προσδοκίες και μένει απόλυτα ξεχωριστεί ανάμνηση ακόμα και για το πιο α-παιτητικό στόμα. Ο έντονα φρουτώδης χαρακτήρας του αναδύει αρώματα κόκκινου τριαντάφυλλου.
Πλούσιο σώμα, γεύση με θαυμαστή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Μπορεί ν’ αποτελέσει, κατά πε-ρίπτωση, κρασί υποδοχής, ως δροσερό απεριτίφ, ή να συνοδεύσει λευκά κρέατα, αλλά και να κλείσει ένα δείπνο συνοδεύοντας φρούτα εποχής ή γλυκά.
Το συνοδεύει:
Black forest σε ποτήρι.
«Οινογένεσις» και Μπάκης Τσάλκος: Από το χθες στο σήμερα…
Τα πλούσια αργιλώδη και αμμουδερά χώματα της μακεδονικής γης, ανάμεσα στο Δοξάτο και την Aδριανή, όπου αναπνέουν τις ζωογόνες πνοές του Παγγαίου και του Φαλακρού Όρους, φιλοξένησαν στο μακρινό παρελθόν αμπελώνες πλούσιους που γέννησαν κρασιά περίφημα.
Σήμερα, η ίδια γη, μαζί με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής - τους βροχερούς κρύους χειμώνες και τα άνυδρα, αλλά δροσερά καλοκαίρια - μπορεί και υπερηφανεύεται δίκαια ότι όταν οι άνθρωποι τη σέβονται, τους ανταμείβει με τα ίδια περίφημα κρασιά.
Ο λόγος για τα κρασιά του Κτήματος «Οινογένεσις».
Ένας πρότυπος αμπελώνας 250 στρεμμάτων με τις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Aσύρτικο, Μο-σχάτο, Mαλαγουζιά και με τις επιλεγμένες κοσμοπολίτικες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Grenache Rouze, Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Βlanc, Viognier, Petit Verdot, δημιουργεί έναν κόσμο γε-μάτο αρώματα και υποσχέσεις μοναδικών απολαύσεων.
Σ’ αυτόν τον εξαιρετικό αμπελώνα δεσπόζει ένα οινοποιείο – πρότυπο, που απλώνεται σε χώρους 4.000 τ.μ. Χτισμένο με αυστηρά Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, από υλικά της περιοχής, πιεστήρια και δε-ξαμενές, εμφιαλωτήρια και αποθήκες, κελάρια και κάβες, αίθουσες γευσιγνωσίας και ξενώνες, γραφεία...
Είναι η καρδιά της «Οινογένεσις».
Εκεί ο Μπάκης Τσάλκος δημιουργεί τα οινο-ποιήματά του, τους «Φεγγίτες», το «Σκέρτσο» και τα «Δέκα» του. Τρεις σειρές ετικετών που ανατρέπουν πολλά ως προς την υφή και τα χαρίσματα της οινικής απόλαυσης.
Τα δημιουργήματά του έρχονται να επιβεβαιώσουν τη φήμη του ως οινολόγου και να βεβαιώσουν ότι οι ελληνικοί οίνοι έχουν όλα τα προσόντα να κοιτάξουν κατάματα τους κορυφαίους διεθνείς, γιατί αυ-τή η γη μπορεί να δώσει θαύματα, αρκεί να τη σεβαστεί αυτός που ασχολείται μαζί της…
Η πορεία του Μπάκη Τσάλκου ξεκινά με 7 χρόνια σπουδές οινολογίας στον Μont Pellier στη Γαλλί-α, αλλά και marketing Διεθνούς Εμπορίας Κρασιού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολουθούν 3 χρόνια δουλειάς στο οινολογικό κέντρο Grezillac του St Emillion στο Bordeaux.
Επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ερευνά για δυο χρόνια την καλλιέργεια γαλλικών ποικιλιών στα χώ-ματα της Δράμας και της Καβάλας. Στη συνέχεια, με την οικογένεια Λαζαρίδη ξεκινά την ομώνυμη οινο-ποιητική εταιρεία, ως μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος, οινολόγος και Διευθυντής Παραγωγής.
Κάποιες από τις θαυμαστές δημιουργίες του το περίφημο Μαγικό Βουνό, το Τrebbianno, ο Μελισ-σουργός. Μέχρι το 2006.
Το 2007 δημιουργεί με τη γαλλίδα Dominique Fontvieille – Petridis, από το Μont Brison την «Οινο-γένεσις», δίνοντας νέα υπόσταση στους αμπελώνες της περιοχής και δημιουργώντας με την μεγάλη του πείρα και τις εξαιρετικές γνώσεις του σπουδαία κρασιά…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου