Απόλυτη επιτυχία η γευσιγνωσία με κρασιά Κλαούντιας Παπαγιάννη

Απόλυτη επιτυχία είχε η βραδιά της γευσιγνωσίας με τα κρασιά του Κτήματος Παπαγιάννη, που διοργανώσαμε στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι φίλοι μας δοκίμασαν και απόλαυσαν τα παρακάτω κρασιά και εδέσματα:



1ος οίνος:
ALEXANDRA 2009 - Μαλαγουζιά  100%
Η απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της παλιάς ελληνικής ποικιλίας, που διακρίνεται για τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα και τη γεύση της.
Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας από λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση και  μια  μοναδική  ανθοσμία  στόματος. Ένα κρασί με ‘‘γυναικεία’’ φινέτσα, προκλητικό, ερωτικό σε κάθε του διάσταση.


Χορτόπιτα του αγρού, με κατσικίσιο τυρί. Σάλτσα καπνιστής πάπρικας, με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και κενέλ γιαουρτιού.


2ος οίνος:
CP Λευκό 2013 (Viognier – Ασύρτικο)
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους. Η παραγωγή του από τη σοδειά του 2013 είναι μόνο 7.000 αριθμημένες φιάλες.
Μετά την οινοποίησή του παραμένει για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Διακρίνεται για το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ σαγηνεύει ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Εντυπωσιάζει η δροσερή γεύση του, οι ήπιες οξύτητες και το γεμάτο στόμα. Κλείνει με στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.



Μανιτάρια του δάσους φουρνιστά με δεντρολίβανο, θυμάρι και καραμελωμένο βαλσάμικο. Σάλτσα βελουτέ μανιταριών και φλούδες γαλλικής μπαγκέτας με blue cheese και crispie prosciutto.


3ος οίνος:
CP Ερυθρό 2008
(Ξινόμαυρο 50%– Cabernet Sauvignon 20%– Syrah30%)
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται στο βαρέλι. Το χαρμάνι  των τριών ποικιλιών ωριμάζει σε γαλλικά (80%) και  σε αμερικάνικα (20%) δρύινα βαρέλια. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται για ακόμα  6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του έντονο βαθύ ερυθρό με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχεί σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές  τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.


Λουκάνικο «Να με θυμάσαι…» μαζί με χοιρινό.
Πορτοκάλι, μανιτάρια, κόκκινη πιπεριά και… ήπια αρωματικά.
Ριζότο πορτοκάλι σβησμένο με ξινόμαυρο (CP ερυθρό 2008) και σάλτσα από παλαιωμένη γλυκιά γραβιέρα.

4ος οίνος:
ΕΞ ΑΡΝΩΝ ροζέ 2013 (Ημίξηρος) Ξινόμαυρο  & Grenache Rouge
Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική  κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες  για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση  τανινών. Φρουτένια  γλυκόξινη επίγευση.


Κρύο σουφλέ λεμόνι με σάλτσα λεμονιού, πραλίνα από φιστίκια Αιγίνης, ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού και τρίμμα μπισκότου με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου