Βραδιά γευσιγνωσίας Κτήματος Κλαούντιας Παπαγιάννη

Πέμπτη, 13-2-2014 
Βραδιά γευσιγνωσίας

4 οίνοι του Κτήματος «Κλαούντια Παπαγιάννη»
&
4 γεύσεις της δημιουργικής κουζίνας μας
------------------------------------------------
Την Πέμπτη το βράδυ φιλοξενούμε με πολύ αγάπη τα κρασιά κτήματος της ΚΛΑΟΥΝΤΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ από τη μαγευτική ορεινή Χαλκιδική, όπου στους πρόποδες του Χολομόντα, εκτείνονται οι αμπελώνες της Κλαούντιας, οι οποίοι ακολουθού όλους τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας. 


Με οδηγό την αγάπη και το μεράκι για το καλό κρασί, όπως από παλιά το γνωρίζουμε, και με αποκλειστικό προσανατολισμό την ποιότητα, ξεκίνησε η Κλαούντια Παπαγιάννη το 2004 να φυτεύει τους αμπελώνες της στην Αρναία και Μαραθούσα Χαλκιδικής σε υψόμετρο 650μ και 250μ αντίστοιχα.

Η άριστα μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών με την περιορισμένη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα, παράλληλα με την χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κρασιών της.
Ήδη στα λίγα χρόνια της πορείας της στον ελληνικό οινικό χάρτη έχει δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ετικέτες με μοναδικά χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα.


-----------------------------------------
Οι ετικέτες που θα παρουσιάσουμε το βράδυ της Πέμπτης, είναι:
............................................................................................
ALEXANDRA 2013 - Μαλαγουζιά 100%
Η απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της παλιάς ελληνικής ποικιλίας, που διακρίνεται για τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα και τη γεύση της.
Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας από λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση και μια μοναδική ανθοσμία στόματος. Ένα κρασί με ‘‘γυναικεία’’ φινέτσα, προκλητικό, ερωτικό σε κάθε του διάσταση.
Θα τη συνοδεύσουν:
Χορτόπιτα του αγρού, με κατσικίσιο τυρί.
Σάλτσα καπνιστής πάπρικας, με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και κενέλ γιαουρτιού.


...............................................................................................
CP Λευκό 2013 (Viognier – Ασύρτικο)
Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους. Η παραγωγή του από τη σοδειά του 2013 είναι μόνο 7.000 αριθμημένες φιάλες.
Μετά την οινοποίησή του παραμένει για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Διακρίνεται για το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ σαγηνεύει ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Εντυπωσιάζει η δροσερή γεύση του, οι ήπιες οξύτητες και το γεμάτο στόμα. Κλείνει με στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.
Θα το συνοδεύσουν:
Μανιτάρια του δάσους φουρνιστά με δεντρολίβανο, θυμάρι και καραμελωμένο βαλσάμικο. Σάλτσα βελουτέ μανιταριών και φλούδες γαλλικής μπαγκέτας με blue cheese και crispie prosciutto.


..................................................................................................
CP Ερυθρό 2008 (Ξινόμαυρο 50%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 30%)
Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση, με διαβαθμισμένες θερμοκρασίες ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιείται στο βαρέλι. Το χαρμάνι των τριών ποικιλιών ωριμάζει σε γαλλικά (80%) και σε αμερικάνικα (20%) δρύινα βαρέλια 225 lit για 6 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται για ακόμα 6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του έντονο βαθύ ερυθρό με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχεί σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.
Θα το συνοδεύουν:
Λουκάνικο «Να με θυμάσαι…» μαζί με χοιρινό.
Πορτοκάλι, μανιτάρια, κόκκινη πιπεριά και… ήπια αρωματικά.
Ριζότο πορτοκάλι σβησμένο με ξινόμαυρο (CP ερυθρό 2008) και σάλτσα από παλαιωμένη γλυκιά γραβιέρα.


..................................................................................................
ΕΞ ΑΡΝΩΝ ροζέ 2013 (Ημίξηρος) Ξινόμαυρο & Grenache Rouge
Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση τανινών. Φρουτένια γλυκόξινη επίγευση.
Θα το συνοδεύσει ένα εκπληκτικό κρύο σουφλέ λεμόνι με σάλτσα λεμονιού, πραλίνα από φιστίκια Αιγίνης, ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού και τρίμμα μπισκότου με ζάχαρη άχνη.


-----------------------------------
Συμμετοχή: € 25.00/άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου