Η Λάρισα, το κρασί και το art restaurant "Να με θυμάσαι..."



Στη Λάρισα το κρασί έχει το χώρο του



Οίνος ο λατρευτός!
 
Το ταξίδι μας στον κόσμο του κρασιού
είναι όντως κάτι που έχει μόνο αρχή.
Τεράστιος κόσμος, ιδιαίτερα γοητευτικός…
Κόσμος με αλλεπάλληλες εκπλήξεις
και γευστικά ξαφνιάσματα.
Οι ειδικοί για το κρασί μιλούν
για τους συνδυασμούς του με τα εδέσματα,
λέγοντας ότι το κρασί δεν συνοδεύει,
αλλά συνοδεύεται.
Πολλοί, όμως, θέλουν να υποστηρίζουν
ότι τα πάντα είναι θέμα διάθεσης.
Όπως και να ’χει εμείς σας ευχόμαστε
ν’ απολαύσετε ό,τι επιλέξατε
και βέβαια να θυμάστε
ότι δική μας χαρά
είναι η δική σας ευχαρίστηση…

Μαίρη Πετρουλάκη
---.---.---.---.---.---.---.---



Τα παλαιωμένα μας

Κόκκινα, σαν τη φωτιά
ή σαν το αίμα!
Κάποια απ’ αυτά θα μπορούσαν
να είναι το αίμα της γης.
Όλα παλαιωμένα,
ωριμασμένα σε δρύινα βαρέλια,
κρύβουν το καθένα και τα δικά του αρώματα,
αναλαμβάνοντας την ευθύνη να μας ταξιδέψουν
στον απόλυτα προσωπικό και ονειρικό τους κόσμο!



Οινότρια  Γη  2005 - Κτήμα Λαζαρίδη
(Syrah – Αγιωργίτικο)
€ 95.00
 Ένα μοναδικό χαρμάνι Syrah με το πολυδυναμικό Αγιωργίτικο, ένα κρασί που συνδυάζει εντυπωσιακό όγκο και αβίαστη κομψότητα,  προσφέροντας ώριμα φρούτα χωρίς υπερβολική αίσθηση γλυκύτητας η τη ζεστασιά του υψηλού αλκοόλ (14%).
Τη μηλογαλακτική ζύμωση του κρασιού σε βαρέλι, ακολουθεί 18μηνη παλαίωση σε καινούρια (50%) και παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.
Διαυγές ρουμπινί χρώμα, εκφραστικό μπουκέτο που κυριαρχείται από αρώματα μαύρων κερασιών, βατόμουρου, δαμάσκηνου, σοκολάτας  και βιολέτας, τα οποία περικλείονται από φινετσάτα αρώματα κέδρου και βανίλιας. Σαρκώδης παλέτα, όμορφα ισορροπημένη, ώριμες ταννίνες, συμπυκνωμένο φρούτο και καλοβαλμένες πινελιές δρυός και μπαχαρικών, γεμάτο σώμα και επίγευση που διαρκεί.




DOMAINE HELIOS
GRANDE RESERVE  2003
Αγιωργίτικο παλαίωσης
(Σεμέλη)
€ 48.00
 Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες.
Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι.
Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία. Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας και κανέλλας.
Μπορεί να παλαιώσει για 15 έως 20 χρόνια από τον τρύγο.
Σερβίρεται στους 15ο-17ο C.





ALFA  One  2004 - Κτήμα ΑΛΦΑ
(Montepulciano (50%) και Μαυροδάφνη (50%)
€ 68.50
 Ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος ΑΛΦΑ έκανε τη μεγάλη ανατροπή με την ερυθρή ετικέτα ALPHA One, η οποία δημιουργήθηκε για να αναδεικνύει τις πιο ασυνήθιστες ερυθρές ποικιλίες του Κτήματος κι έτσι κάθε χρονιά εμφιαλώνεται με διαφορετική ποικιλιακή σύνθεση. Συγκεκριμένα, το ιδιαίτερα επιτυχημένο ALPHA One 2004 είναι χαρμάνι Montepulciano (50%) και Μαυροδάφνης (50%).
Το συγκεκριμένο κρασί έχει φανατικούς φίλους.
 



ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ  SYRAH 2001
€ 50.00
 Tο Syrah ξεχωρίζει από το βαθύ πορφυρό χρώμα που σπάνια συναντάμε σε ελληνικά κρασιά. Τα αρώματά του αναδεικνύουν άριστα την πολυπλοκότητα της ποικιλίας, ξεγελώντας και τον πιο έμπειρο γευσιγνώστη ως προς την προέλευσή του. Η εκρηκτική γεύση των αποξηραμένων φρούτων σε συνδυασμό με τα πικάντικα αρώματα μπαχαρικών και σοκολάτας κατατάσσουν το Syrah Κυρ-Γιάννη στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας των ποιοτικών κρασιών. Είναι ένα κρασί που αποκαλύπτει την τελειότητά του μέσα στον χρόνο.
Η χρονιά του 2001 χαρακτηρίστηκε ως αρκετά υγρή και ζεστή στο ξεκίνημά της. Οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου είχαν αποτρέψει το στρεσάρισμα των φυτών, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και η σχετική ανομβρία τους κρίσιμους για την ωρίμανση μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου οδήγησαν στην καλή ωρίμανση του Ξινόμαυρου. Έτσι τα κρασιά της χρονιάς χαρακτηρίζονται από υψηλό αλκοολικό τίτλο, καλή οξύτητα και αρκετά καλό φαινολικό δυναμικό.




Κτήμα Παπαϊωάννου - Παλαιά Κλήματα 2000
Αγιωργίτικο - Ο.Π.Α.Π. Νεμέα
€ 55.00
 Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών, όπως μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ταννίνες του. Συνδυάζεται με όλα τα πλούσια πιάτα κρεάτων, ιδιαίτερα όταν έχουν δεχτεί τη συμμετοχή μπαχαρικών
Κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση άνω των 10 ετών.




Αγιορείτικο Άβατον 2003
Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος
Cabernet Sauvignon, Λημνιό
(€ 72.00)
 Οινοποιημένο από παλαιά κλήματα (άνω των 25 χρόνων), που καλλιεργούνται βιολογικά, το Αγιορείτικο Άβατον ελκύει με το βαθύ κόκκινο, όμορφό του χρώμα, που δεν φανερώνει την ηλικία του, καθώς είναι ακόμη πολύ νέο για την ηλικία των δεκάχρονών του. Συμπυκνωμένο στη μύτη, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο ποτήρι, για να αρχίσει να αναπνέει και να εκδηλώνει τα πλούσια αρώματά του. Σοκολάτα, βανίλια, ταμπάκος, καφές και χόρτα κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους, προτού αρχίσουν να αναδύονται τα κόκκινα φρούτα. Συγκλονιστικό στόμα με απίστευτο όγκο και ισχυρή δομή. Εύσωμο, σαρκώδες, εντυπωσιακά κτισμένο, απόλυτα ισορροπημένο και συναρπαστικά πλούσιο, αφήνει μια μακρά, σοκολατένια επίγευση, διακριτικό γνώρισμα όλων των μεγάλων κρασιών. Μπορούμε χωρίς φόβο να το «ξεχάσουμε» στο κελάρι μας για 15 – 20 χρόνια.
Το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένα σπάνιο κρασί, τόσο όσον αφορά την προέλευση, την παραγωγή, την συσκευασία, όσο και την μοναδική ποιότητά του. Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται βιολογικά στον αμπελώνα της εταιρείας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος.
Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική από την ΔΗΩ. Τα κλήματα από τα οποία προέρχεται το Άβατον, βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Άθω και κλαδεύονται αυστηρά από τους αμπελουργούς της εταιρείας, ώστε να δώσουν λίγο μεν, αλλά υψηλής ποιότητας και μεγάλης συμπύκνωσης καρπό. Οι γεωπόνοι και οι οινολόγοι της εταιρείας παρακολουθούν την πορεία ωρίμανσης και κάνουν έναν ιδιαίτερα επιλεγμένο τρυγητό, ώστε όλα τα σταφύλια να είναι υψηλόβαθμα (πάνω από 14 βαθμούς) και ταυτόχρονα να διατηρούν πλούσιο αρωματικό δυναμικό και γευστική ισορροπία. Αυτός ο φυσικός συνδυασμός που εγγυάται την παραγωγή μεγάλων κρασιών, σπάνια επιτυγχάνεται ακόμα και σε διάσημες αμπελουργικές περιοχές και οφείλεται σ’ αυτό, που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν “μοναδικό οικοσύστημα” του Αγίου Όρους. Δηλαδή το έδαφος και το μικροκλίμα από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια, δίνουν τα εφόδια στους οινολόγους να κάνουν την αυστηρή επιλογή των σταφυλιών που θα δώσουν τον πλούτο και τη γευστική συμπύκνωση που χαρακτηρίζει το Άβατον.
Στη συνέχεια τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο, από την εταιρεία, οινοποιείο, που υπάρχει μέσα στον αμπελώνα. Καινούργιες ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο, που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες”. Δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα “βράζουν” για πολλές ημέρες σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής που μαλακώνουν έτσι το κρασί και το κάνουν πιο πολύπλοκο αρωματικά. Μια τεχνική, που τη συναντάμε επίσης στα μεγάλα chateau του Μπορντώ για την οινοποίηση σταφυλιών μεγάλης συμπύκνωσης. Στη συνέχεια το Άβατον ωριμάζει σε καινούργια μικρά δρύινα βαρέλια, για να δώσει πιο σύνθετα και εξελιγμένα αρώματα παλαίωσης, που θα ολοκληρωθούν σε ένα εντυπωσιακό μπουκέτο με την παραμονή του μέσα στις φιάλες.
Το Αγιορείτικο Άβατον του 2003 εμφανίζεται με ένα βαθύχρωμο μαυροκόκκινο χρώμα, πυκνό άρωμα φρούτων του δάσους, μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο με μια εξαιρετική δομή, ζεστό με πλούσια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (αγγίζει τους 14,5%) και μια συγκλονιστική επίγευση που αφήνει αρώματα σοκολάτας.
Η σπάνια φιάλη αποτελεί άλλη μια καινοτομία της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. και είναι σύμφωνη με το πνεύμα των αυστηρών και απέριττων λιτών γραμμών της Αγιορείτικης παράδοσης.




Κορμίλιτσα
Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας
(€ 85.00)
  Η οικογένεια Τσάνταλη αναβιώνει τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια στο Μετόχι της Χρωμίτσας στο Άγιο Όρος τον αμπελώνα της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα. Η Μονή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Μονές της Ρώσικης Ορθόδοξης Πίστης. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελώνας που καλλιεργεί η οικογένεια Τσάνταλη, «Κορμίλιτσα». Η λέξη «Κορμίλιτσα» στη Ρωσική γλώσσα σημαίνει «τροφός» (με διάφορες έννοιες – ακόμη και για τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της).
Αυτή η ονομασία δόθηκε γιατί στο σημείο αυτό είχε αναπτυχθεί το Μετόχι της Κορμίλιτσα (Χρωμίτσα) - ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο για τη Μονή, αφού εκεί υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες οι οποίες έδιναν ζωή στη Μονή («τροφός» της Μονής). Στο ίδιο Μετόχι πριν τριακόσια χρόνια αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής το οποίο επισκέπτονταν η Τσαρική οικογένεια και οι Πρίγκιπες της Ρωσίας όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμίλιτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).
Η Μονή και το Μετόχι έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, αφού το Σοβιετικό καθεστώς απέρριπτε τη θρησκεία και παραμέλησε αυτό το μέρος απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμίλιτσα και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία η οικογένεια Τσάνταλη αναβίωσε τον αμπελώνα, τα γκρεμισμένα κτίρια αναπαλαιώθηκαν και η Μονή απέκτησε ξανά πόρους από αυτή την συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος τοπικός οίνος της Ελλάδας- ο Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος.




Chateau Carras 1993
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Λημνιό
€ 145.00
 Το Chateau Carras 1993 θεωρείται το κορυφαίο όλων των εποχών του οινοποιείου και είναι το ελληνικό κρασί που βγήκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων με απαιτήσεις.
Ο πρώτος και μοναδικός οίνος ανωτέρας ποιότητας στου οποίου το εκλεκτό χαρμάνι πρωταγωνιστεί η διάσημη ποικιλία Cabernet Sauvignon, η οποία πρωτοφυτεύτηκε  στις πλαγιές του Μελίτωνα την δεκαετία του ‘’60 από τον παγκοσμίου φήμης οινολόγο Emile Peynot.
Ένα κρασί το οποίο εισήγαγε την έννοια της παλαίωσης στο ελληνικό κρασί και την έννοια της σύγκρισης μεταξύ εσοδειών.
Σοδειά ορόσημο αποτελεί το Chateau Πορτό Καρρά 1993,το πρώτο ελληνικό κρασί που στον διεθνή διαγωνισμό του Bordeaux απέσπασε την ύψιστη διάκριση - το μεγάλο Χρυσό - ενώ η μετέπειτα πορεία του, του χάρισε τον τίτλο του πιο πολυβραβευμένου ελληνικού οίνου.
Έχει χρώμα μέτριο προς βαθύ πορφυρό. Μύτη καθαρή, μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα φρούτων του δάσους, φραγκοστάφυλο βατόμουρα, cassis, καπνού και γλυκών μπαχαριών. Στόμα ξηρό, μέτρια οξύτητα, στυπτικές ταννίνες, αλκοόλ 13% και πλούσια φρουτώδη επίγευση.






Σας βεβαιώνουμε
ότι όλες οι φιάλες των κρασιών που διαθέτουμε,
φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία – συντηρητές,
τα οποία και μπορείτε να δείτε στο χώρο του μπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου