Κτήμα Ζαφειράκη - Γευσιγνωσία



Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013
 
Βραδιά γευσιγνωσίας



3 οίνοι του αμπελώνα
Χρήστου Ζαφειράκη
που συνοδεύονται από
3   πιάτα
της Καλλιόπης Καραγκούνη
σε σύζευξη αρμονική,
θέλοντας ν’ απογειώσουν τις αισθήσεις
και να καταθέσουν τον δικό τους λόγο
στη γοητευτική περιπέτεια
των αισθήσεων της γεύσης
της όρασης και της όσφρησης.

 
Οίνος 1ος  
«Μalagouzia 2012»
Βιολογική καλλιέργεια.     

Αυτή η ξεχωριστή δημιουργία του Χρήστου Ζαφειράκη από την ελληνική ποικιλία «Μαλαγουζιά» (100%), ξεκίνησε την πορεία της την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου του 2010 από τον δικό μας χώρο, σε μια όμοια γευστική παρουσίαση, με πολλές ευχές για να αποτελέσει μια ιδιαίτερη πρόταση στον ελληνικό οινικό χάρτη, αποδεικνύοντας τα σημαντικά χαρακτηριστικά της γηγενούς αυτής ποικιλίας.
Όμως η παρούσα γευστική δοκιμή αφορά την ξενόγλωσση ετικέτα της «Μαλαγουζιάς», που σημαίνει πως δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό κρασί, αυτό που προορίζεται για την πολύ απαιτητική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τη συγκεκριμένη «Μalagouzia 2012» συνεργάζονται σταφύλια από δυο εκ των καλυτέρων αμπελοτεμαχίων του κτήματος. Το ένα αμπέλι, στην περιοχή «Παλαιόμυλος», σε έδαφος αμμοπηλώδες, δίνει κρασιά με πλούσιο όγκο, μέτρια οξύτητα, έντονα αρώματα βερίκοκου ροδάκινου  με ανθικές νότες. Το άλλο, στην περιοχή «Καμπίλαγα», σε αργιλώδες έδαφος, δίνει κρασιά μετρίου όγκου, υψηλής οξύτητας και έντονου βοτανικού  χαρακτήρα. Η ανάμιξη των δυο κρασιών γίνεται μετά το τέλος  το αλκοολικής ζυμώσης.
Ακολουθεί η ωρίμανση με τις οινολάσπες για σχεδόν για πέντε μήνες. Το τελικό προϊόν το χαρακτηρίζει η  αρωματική  πολυπλοκότητα , η  βελούδινη γεύση,  η διακριτική οξύτητα  και η μεγάλη επίγευση. Η παραμονή του για πέντε μήνες με τις οινολάσπες του δίνει τη δυνατότητα να φλερτάρει με το χρόνο και να φτάνει στην κορύφωσή του αφού έχει ξεπεράσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. 

Θα το συνοδεύσει:
Δροσερή πράσινη σαλάτα σε ταπέτο από πουρέ σταφίδας,
ντοματίνια Σαντορίνης και κίτρινη πιπεριά,
αρωματισμένη με απαλό βινεγκρέτ μελιού.




Οίνος 2ος 
«Παλαιόμυλος - CHARDONNAY, 2012»
Βιολογική καλλιέργεια.
Η ετικετοποίηση της παραγωγής του 2012 ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Με ιδιαίτερη χαρά η παρουσίαση, για ολόκληρη την Ελλάδα, αυτής της παραγωγής θα γίνει στο χώρο μας, τιμώντας την παράδοση που θέλει να είναι το «Να με θυμάσαι…» αυτό που παρουσιάζει πρώτο τις νέες ετικέτες του Χρήστου Ζαφειράκη.
Το «Παλαιόμυλος CHARDONNAY, 2012» μετά την οινοποίησή του παραμένει για ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλι για έξι μήνες και στη συνέχεια ακολουθεί η παραμονή του για αρκετούς μήνες στη φιάλη.
Χρώμα κιτρινοπράσινο, με κιτρίνες, αρώματα φρούτων (μπανάνα, αχλάδι, εσπεριδοειδή). Έντονος ανθικός χαρακτήρας, με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου.
Ισορροπημένη και γεμάτη γεύση. Μακριά επίγευση.

Θα το συνοδεύσει:
Γλυκό τραχανώτο
με συνοδεία μανιταριών του δάσους
σε τραγανή μπρουσκέτα και μους από κατίκι Δοκομού.





Οίνος 3ος 
 «Λημνιώνα 2009»

Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας, που επλήγη σοβαρά από τη φυλλοξήρα και για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν εξαφανισμένη. Διασώθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου και αναβιώθηκε από τον Χρήστο Ζαφειράκη.
Το όνειρο του Χρήστου Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας, ήταν να την διασώσει  και να την αναβιώσει. Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο απ’ αυτόν  και έκανε την πρώτη πανελλήνια εμφάνισή της στο χώρο μας τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009, σε όμοια παρουσίαση κρασιών του Κτήματος Χρήστου Ζαφειράκη.
Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Έχει εξαιρετικά βαθύ, ζωηρό και σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν πλούσια και πολύ εκφραστικά αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας και λευκού πιπεριού με ορυκτώδη χαρακτήρα. Το στόμα είναι ευρύ και δομημένο πάνω σε πλούσιες και στιβαρές, αλλά όχι επιθετικές ταννίνες, μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με έντονη οξύτητα και δυνατότητα παλαίωσης έως και δέκα χρόνια.
Απευθύνεται σε όσους αναζητούν κομψά και ασυνήθιστα κόκκινα κρασιά με έντονα εκφραστική μύτη. Είναι το ελληνικό αντίστοιχο των ιταλικών ποικιλιών Sangiovese και Barbera  στο στόμα, ενώ στη μύτη της γαλλικής Pinot Noir.

Θα το συνοδεύσει:
Τρυφερό μοσχαράκι μπρεζέ αρλεζιέν,
μαριναρισμένο σε Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη,
με σάλτσα ψητής ντομάτας και τρίμα καπνιστού φουντουκιού,
συνοδευόμενο από baby καρώτα,
 πατάτες και μαρμελάδα ελιάς Καλαμών.




Επίγευση:
Τσίπουρο παλαιωμένο του Κτήματος Ζαφειράκη

Θα το συνοδεύσει:
Διπλή κρέμα ρυζιού λευκής και μαύρης σοκολάτας
με ιταλικό ρύζι Αρμπόριο,
αρωματισμένη με λεμόνι
και γαρνιρισμένη με παστέλι μελιού.



Ο Χρήστος Ζαφειράκης
εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μίλησε και επιμένει να μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000 όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Οι προσπάθειές του ευδοκιμούν. Είναι ο πρώτος θεσσαλός οινοποιός που οινοποιεί την ελληνική ποικιλία «Μαλαγουζιά», με απόλυτη επιτυχία και ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που οινοποιεί την πανάρχαια ελληνική ποικιλία «Λημνιώνα», η οποία ήδη κάνει διεθνή πορεία και απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης έξω από τη χώρα.
Ο Χρήστος Ζαφειράκης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στέκεται με υπευθυνότητα στο χώρο των  Ελλήνων οινοποιών, κερδίζοντας τη συμπάθεια με τη σεμνότητά του και τα άριστα αποτελέσματα των προσπαθειών του.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου