Όταν το Πησσί συναντά την "Αλεξάνδρα" στη Λάρισα



Πησσί

-------------

Ένα ψάρι που επισκέπτεται συχνά την ψυγειοψαριέρα μας. Το εκλεκτό πησσί, όχι τόσο συχνό στα τελάρα των ιχθυοπωλείων με τα οποία συνεραγαζόμαστε. Σήμερα όμως δυο εκπληκτικά, στα 880 και 1.100 γραμμάρια.

Ψάρι της οικογένειας των πλευρονηκτιδών (platichthys plescus), γράφεται και πισί, μοιάζει με την γλώσσα και με τα καλκάνια, έχει παραλλαγές, μεσογειακό, μαυροθαλασσίτικο κ.λ.π.

Τα μάτια του αριστερά, το ρύγχος κάπως εξέχει στην βάση του ραχιαίου και του εδρικού πτερυγίου, σε όλο το μήκος της πλευρικής γραμμής υπάρχει μία σειρά κοκκαλωμένες, μικρές προεξοχές και προς την άκρη μία μαύρη κηλίδα. Πτερύγια ραχιαία και κοιλιακά μονοκόματα ως την ουρά, ουρά κοντή και στρογγυλή.

Το χρώμα του σώματος από την δεξιά πλευρά, την εκτεθειμένη, είναι καστανό λαδί, μερικές φορές τείνει προς το κίτρινο, αλλά σε αυτή την περίπτωση με καστανές κηλίδες. Η μη εκτεθειμένη πλευρά (αριστερή) έχει χρώμα κιτρινωπό, μερικές φορές με καστανοπρασινωπούς λεκέδες.

Η πλευρική γραμμή είναι αρκετά εμφανής που προστατεύεται από λεία λέπια. Το ραχιαίο πτερύγιο αρχίζει από το ύψος των ματιών, αρκετά φαρδύ, όπως εξάλλου και το κοιλιακό. Αυτό το ψάρι μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά και είναι αρκετά ενδιαφέρον για τον ερασιτέχνη ψαρά, όχι μόνο από την νοστιμιά του κρέατος του, αλλά και για την διάδοση του τόσο στις θάλασσες, όσο και στις λιμνοθάλασσες και τα γλυκά νερά.




ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - Μαλαγουζιά 2012 – Κλαούντια Παπαγιάννη
Μαλαγουζιά 100% (παλιά ελληνική με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση).

Οινοποίηση με τη μέθοδο προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, με αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του στην δεξαμενή για τουλάχιστον 2 μήνες.

Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας εσπεριδοειδών, ροδάκινου, βερίκοκου, λεμονανθών, γιασεμιού, τριαντάφυλλου και τροπικών φρούτων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, γλυκιά επίγευση και μια μοναδική σαγηνευτική ανθοσμία στόματος. Ένα κρασί με “γυναικεία” φινέτσα.

Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα ενός γεύματος. Συνδυάζεται αρμονικά με χορτόπιτες, κρέπες τυριών, ζυμαρικά με θαλασσινά  και ψητά ψάρια. Ιδανικός συνδυασμός με κοτόπουλο και χοιρινό με άσπρες σάλτσες ή παναριστά. Πίνεται ευχάριστα άμεσα, στο πρώτο χρόνο της ζωής του, αλλά αναδεικνύει τις αρετές του και το δεύτερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου