Λαρισαίων οίνοι - Κτήμα Χρήστου Ζαφειράκη



Αυτή η φιλία κρατάει χρόνια...
Ξεκινά με την πρώτη γνωριμία με το Χρήστο 
και με μια παρουσίασή του
 στο περιοδικό "Θεσσαλικές Επιλογές" 
στην αρχή του 2008:

Χρήστος Ζαφειράκης


Η ανατροπή ταιριάζει στους νέους


Από τον Άγγελο Πετρουλάκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος


Εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες
που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια.
Μιλά για αναβίωση ποικιλιών
που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν.
Οινοποιεί με πάθος και μεράκι.
Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται
μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί.
Σίγουρος για την αξία του τόπου του,
στοχεύει στην ανατροπή…


Από πατέρα αμπελουργό, ανήσυχος για ό,τι παρατηρούσε να συμβαίνει στους οικογενειακούς αμπελώνες, αλλά και στη γύρω περιοχή, ο Χρήστος Ζαφειράκης επέλεξε να βαδίσει σε δρόμους γνωστούς για τον τόπο του, τον Τύρναβο, ωστόσο ιδιαίτερα προσωπικούς, διαισθανόμενος ότι η γη του έχει τις δυνατότητες να παράγει ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.
Η μαθητεία του στην Αμερικανική και Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης γίνεται το εφαλτήριο για την είσοδό του στον γοητευτικό κόσμο της οινοποίησης, αφού τον οδηγεί στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ της Αθήνας.
«Εκεί συνειδητοποιώ ότι συστηματοποιούνται τόσο οι γνώσεις μου για το κρασί, όσο τα αναπάντητα ερωτηματικά, που με τη σειρά τους μου δείχνουν έναν και μοναδικό δρόμο: Την Ευρώπη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘‘Έρασμους’’ θα μου δώσει τη δυνατότητα που επεδίωκα και πλέον στη γειτονική Ιταλία θα βιώσω ένα πολιτισμικό σοκ με κύριο άξονα την οινική κουλτούρα και παραμέτρους τις άπειρες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής», λέει ο Χρήστος Ζαφειράκης και συνεχίζει:
«Στην Ιταλία ο κόσμος του κρασιού αποκτά μια άλλη διάσταση. Πλέον δείχνει την τεράστια έκτασή του και το απίθανο βάθος του, ενώ παράλληλα με προκαλεί για εξερευνήσεις ποικιλόμορφες. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που γνωρίζω και οι απαντήσεις που παίρνω προέρχονται από τους κορυφαίους του είδους. Η έρευνα και οι γνώσεις καλλιεργούνται από τους πλέον επιτυχημένους του είδους».
-Ποιο είναι το σημαντικότερο που δοκιμάζει τις μέχρι τότε θεωρητικές γνώσεις σου;
-Το ότι γνωρίζω για πρώτη φορά τη σημασία που έχει το αμπελοτεμάχιο στην παραγωγή. Αμπελοτεμάχια στην ίδια περιοχή, αλλά σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, με την ίδια ποικιλία και όμοιο τρόπο καλλιέργειας, δίνουν διαφορετικό κρασί. Αντιλαμβάνομαι πλέον ότι οι ιδιαιτερότητες του εδάφους, αλλά και άλλα στοιχεία όπως ο προσανατολισμός, ο αέρας, η υγρασία και άλλοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της παραγωγής.
-Ποιος άλλος σημαντικός παράγοντας επηρεάζει την παραγωγή;
-Το έτος. Κάθε χρονιά δίνει το δικό της κρασί. Ποτέ ένα κρασί δεν είναι ίδιο. Η επέμβαση των καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν μια συγκεκριμένη χρονιά είναι απόλυτα καθοριστικός παράγοντας.
-Και πότε επιχειρείς να μετατρέψεις τη θεωρία σε πράξη;
-Από τις πρώτες κιόλας ιχνηλατήσεις. Θα είναι το 2000 όταν ξεκινώ τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητώ το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
-Σε οδηγούν κάπου αυτές οι αναζητήσεις;
-Με οδηγούν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη δυνατότητα της ανάπτυξης μιας ποιοτικής αμπελουργίας και οινοποίησης κρασιού υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή του Τυρνάβου. Πριν από σαράντα μόλις χρόνια υπήρχε μια καταπληκτική πολυμορφία ποικιλιών, πολλές απ’ τις οποίες χάθηκαν επειδή ο ντόπιος καλλιεργητής στράφηκε αποκλειστικά στο Μοσχάτο, ποικιλία απόλυτα αποδοτική. Χάθηκαν ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Σταυρωτό, το Κρασάτο, η Λημνιώνα, το Μπατίκι, το Κοκκινάδι, το Κουκούλι κ. ά., οι αναμείξεις των οποίων ήταν πανομοιότυπες μ’ αυτές που παρατηρούνται στα κορυφαίας ποιότητας κρασιά της κοιλάδας του Ροδανού.
Επιχειρεί να ξαναδώσει ζωή στη χαμένη ποικιλία της Λημνιώνας, αλλά και να συστηματοποιήσει το Μπατίκι. Το 2007 έρχεται ο πρώτος τρύγος και η πρώτη οινοποίηση. Το βήμα τολμηρό αφού ακολουθείται από μια ακόμα καινοτομία: Τη ζύμωση σε ξύλινη κάδη, που προμηθεύεται από την Αυστρία, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ποικιλίας. Με τη μέθοδο αυτής της οινοποίησης ήρθε σ’ επαφή, πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια δυο εργασιακών εμπειριών που έχει, καθώς ξαναβρίσκεται για το μεταπτυχιακό του στην Ιταλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήδη γνωρίζει ότι τον πρώτο ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού παίζει η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης και στόχος του είναι να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες ενός πολύ καλού αμπελιού.
-Ποιοι παράγοντες επενεργούν στη δημιουργία ενός πολύ καλού αμπελιού;
-Αναμφίβολα η ηλικία του, το υπέδαφος, ο άνεμος, ο προσανατολισμός του, οι αποστάσεις φύτευσης των κλημάτων και βέβαια η περιποίησή του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
-Με ποιες ποικιλίες επιχειρείται η πρώτη οινοποίηση;
-Με Chardonnay για λευκό και με Syrah και Sangiovese για τους ερυθρούς οίνους. Η πρώτη εμφιάλωση γίνεται το 2006 με ετικέτα «Παλαιόμυλος», ονομασία που προέρχεται από την περιοχή των αμπελώνων.
-Στόχος;
-Μετά και την οινοποίηση του 2007 με Λημνιώνα και Ροδίτη ο στόχος είναι η οινοποίηση Ξινόμαυρου, Σταυρωτού και Κρασάτου, αλλά και η διαχωρισμένη οινοποίηση της Λημνιώνας δυο αμπελοτεμαχίων των περιοχών Καμπύλαγα και Παλαιόμυλος, έτσι ώστε ν’ αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι αυτά που δίνουν την ταυτότητα του κάθε κρασιού.
Οι ετικέτες του ‘‘Παλαιόμυλου’’ έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οινικούς κύκλους και τα σχόλια που ακουστήκαν και γράφτηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ευμενή για τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει τη μεγάλη ανατροπή σε μια περιοχή που δικαιούται να καυχιέται για την ποιότητα των κρασιών της. Νεαρός, με οράματα και όρεξη για δουλειά στοχεύει στην εξελικτική πορεία ποικιλιών που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεγάλα κρασιά, έτσι ώστε να έχει το δικό του λόγο στον σύγχρονο ελληνικό οινικό χάρτη, στον οποίο παρά την ποιοτική έξαρση που παρατηρείται εδώ και χρόνια υπάρχει αρκετός χώρος για πρωτοπορίες.



 
Ένα χρόνο μετά, το Μάιο του 2009 παρουσιάζει για πρώτη φορά στο χώρο μας, τις ετικέτες του Κτήματός του, σε μια βραδιά που στέφεται με απόλυτη επιτυχία:


Η συνέχεια γράφεται το 2010:


Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του 2011:


Και το 2012 η 4η κατά σειρά παρουσίαση:





Πλέον η φιλία έγινε θεσμός.



Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 
η νέα γευσιγνωσία 
με τις ετικέτες του φίλου Χρήστου!!!
 
Η 32η της πορείας μας!

Τέσσερις ετικέτες, τέσσερις οίνοι με προσωπικότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σε διαδοχικό σερβίρισμα με διαφορετική γευστική υποστήριξη για τον καθένα.
 
Αρχή της βραδιάς με τη Μαλαγουζιά 2012.
Η οινοποίηση της εσοδείας του 2012 ίσως βρίσκεται στην καλύτερή της ώρα, έχοντας διανύσει σχεδόν χρόνο στη φιάλη με σύμμαχό της τη γαλήνη του κελαριού του οινοποιείου. Σίγουρα δεν θα είναι η ζωηρή έφηβη Μαλαγουζιά των πρώτων μηνών, όπου η οξύτητα και η τσαχνιπιά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της, αλλά η κυρία με τις ώριμες απαιτήσεις και τη γλυκύτητα της ερωτικής εμπειρίας.
Αμέσως μετά το μονοποικιλιακό του
Chardonnay 2012, σε ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ παρουσίαση, αφού έχει ωριμάσει για 6 μήνες στο βαρέλι και τον υπόλοιπο χρόνο στη φιάλη, φλερτάροντας με την παλαίωση και τα αρώματα του βαρελιού. Στιβαρό και ήρεμο, με τις νύξεις του λεμονιού να κυριαρχούν στην παλέτα των αρωμάτων των εσπεριδοειδών.
Μετά τους δυο λευκούς, σειρά έχει ο ροζέ οίνος του Κτήματος, μια αποκάλυψη γευστικών εκπλήξεων που έχει γεννηθεί από τη συνύπαρξη δυο ποκιλιών με διαφορετικό χαρακτήρα: της
Syrah και της Λημνιώνας με ακριβοδίκαιη συμμετοχή. Και γι' αυτόν θα είναι η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ παρουσίαση, αφού η οινοποίηση της εσοδείας του 2013 εμφιαλώνεται τις μέρες αυτές.
Τελευταία, θα σερβιριστεί η βασίλισσα, ο ερυθρός οίνος του Κτήματος που παράγεται από την οινοποίηση της ποικιλίας Λημνιώνα, μια αρχαία ποικιλία της περιοχής που με πολλές προσδοκίες αναβίωσε ο Χρήστος Ζαφειράκης και πρώτος αυτός οινοποίησε, σκύβοντας με πείσμα και αγάπη πάνω στην αμπελουργική παράδοση του Τυρνάβου. Η Λημνιώνα 2009, οίνος ερυθρός, είναι το μεγάλο στοίχημα του εκ Τυρνάβου φίλου παραγωγού, που επιμένει... ελληνικά, πιστεύοντας ακράδαντα στα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελληνικής γης και του ελληνικού κλίματος.
Την Τρίτη, λοιπόν, 26 Νοεμβρίου, σας περιμένουμε.
Η συμμετοχή είναι 25 ευρώ το άτομο.
Για κρατήσεις: 2410 287833 και 6946888126.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου