Εμείς και το κρασί - Μαλαγουζιά

Μαλαγουζιά - Κτήμα Ζαφειράκη



  Η "βασίλισσα" είναι καταγωγής ελληνικής

Ο αείμνηστος καθηγητής Αμπελουργίας Βάσος Κριμπάς την κατέτασσε από το 1935 στην μικρή ομάδα των εκλεκτών ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών. 
Ο ομόλογός του Δημήτρης Σταύρακας την ξεχωρίζει στο σύγγραμά του ως: «Εκλεκτή ποικιλία, η εκλεκτότερη ίσως λευκή του Ελλαδικού χώρου». 
Και η ηγερία του ελληνικού επιστημονικού οινολογικού Πανθέου Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα έγραψε προς τιμήν της: «Η ξεχασμένη βασίλισσα των ελληνικών κρασοστάφυλων»!…

Μ´ αυτές τις περγαμηνές και τους τίτλους ευγενείας η Μαλαγουζιά, προαιώνιο απόκτημα του πεδινοπαραλιακού Αιτωλικού χώρου, κινδύνευσε να χαθεί μεταπολεμικά από την κοιτίδα της, όταν η εξόρμηση για επέκταση των ποτιστικών καλλιεργειών στα πεδινά της Αιτωλίας και νότιας Ακαρνανίας οδήγησε σε εξοβελισμό την εκεί αμπελοκαλλιέργεια και στα πρόθυρα της εξαφάνισης την συγκεκριμένη ποικιλία.


Όμως εκείνος που της φόρεσε το γοβάκι και την ανέδειξε βασίλισσα, είναι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, στη Χαλκιδική πλέον.

Ο εκ Τυρνάβου νεαρός αμπελουργός - οινοποιός Χρήστος Ζαφειράκης, που έχει βαλθεί στην ανάπτυξη των παλιών ελληνικών ποικιλιών, πειραματίστηκε στους αμπελώνες του στην Τύρναβο και πέτυχε. Η δική του Μαλαγουζιά διακρίνεται για τα φρουτώδη αρώματά της, την απαλή οξύτητα και το πλούσιο στόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου