Μαλαγουζιά - Κτήμα Ζαφειράκη



Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013


Βραδιά γευσιγνωσίας



3 οίνοι του αμπελώνα
Χρήστου Ζαφειράκη
που συνοδεύονται από
3   πιάτα
της Καλλιόπης Καραγκούνη
σε σύζευξη αρμονική,
θέλοντας ν’ απογειώσουν τις αισθήσεις
και να καταθέσουν τον δικό τους λόγο
στη γοητευτική περιπέτεια
των αισθήσεων της γεύσης
της όρασης και της όσφρησης.


Η πρώτη γευσιγνωσία της περιόδου 2013 - 14 και η 32η του χώρου μας, 
θα ξεκινήσει με την υπέροχη Μαλαγουζιά του Χρήστου Ζαφειράκη

«Μalagouzia 2012»
Βιολογική καλλιέργεια.     

Αυτή η ξεχωριστή δημιουργία του Χρήστου Ζαφειράκη από την ελληνική ποικιλία «Μαλαγουζιά» (100%), ξεκίνησε την πορεία της την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου του 2010 από τον δικό μας χώρο, σε μια όμοια γευστική παρουσίαση, με πολλές ευχές για να αποτελέσει μια ιδιαίτερη πρόταση στον ελληνικό οινικό χάρτη, αποδεικνύοντας τα σημαντικά χαρακτηριστικά της γηγενούς αυτής ποικιλίας.
Όμως η παρούσα γευστική δοκιμή αφορά την ξενόγλωσση ετικέτα της «Μαλαγουζιάς», που σημαίνει πως δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό κρασί, αυτό που προορίζεται για την πολύ απαιτητική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τη συγκεκριμένη «Μalagouzia 2012» συνεργάζονται σταφύλια από δυο εκ των καλυτέρων αμπελοτεμαχίων του κτήματος. Το ένα αμπέλι, στην περιοχή «Παλαιόμυλος», σε έδαφος αμμοπηλώδες, δίνει κρασιά με πλούσιο όγκο, μέτρια οξύτητα, έντονα αρώματα βερίκοκου ροδάκινου  με ανθικές νότες. Το άλλο, στην περιοχή «Καμπίλαγα», σε αργιλώδες έδαφος, δίνει κρασιά μετρίου όγκου, υψηλής οξύτητας και έντονου βοτανικού  χαρακτήρα. Η ανάμιξη των δυο κρασιών γίνεται μετά το τέλος  το αλκοολικής ζυμώσης.
Ακολουθεί η ωρίμανση με τις οινολάσπες για σχεδόν για πέντε μήνες. Το τελικό προϊόν το χαρακτηρίζει η  αρωματική  πολυπλοκότητα , η  βελούδινη γεύση,  η διακριτική οξύτητα  και η μεγάλη επίγευση. Η παραμονή του για πέντε μήνες με τις οινολάσπες του δίνει τη δυνατότητα να φλερτάρει με το χρόνο και να φτάνει στην κορύφωσή του αφού έχει ξεπεράσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. 

Θα το συνοδεύσει:
Δροσερή πράσινη σαλάτα σε ταπέτο από πουρέ σταφίδας,
ντοματίνια Σαντορίνης και κίτρινη πιπεριά,
αρωματισμένη με απαλό βινεγκρέτ μελιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου