Λημνιώνα - Κτήμα Ζαφειράκη



Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013


Βραδιά γευσιγνωσίας



3 οίνοι του αμπελώνα
Χρήστου Ζαφειράκη
που συνοδεύονται από
3   πιάτα
της Καλλιόπης Καραγκούνη
σε σύζευξη αρμονική,
θέλοντας ν’ απογειώσουν τις αισθήσεις
και να καταθέσουν τον δικό τους λόγο
στη γοητευτική περιπέτεια
των αισθήσεων της γεύσης
της όρασης και της όσφρησης.




Τρίτο κατά σειρά κρασί θα σερβιριστεί η φημισμένη "Λημνιώνα"

 «Λημνιώνα 2009»

Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας, που επλήγη σοβαρά από τη φυλλοξήρα και για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν εξαφανισμένη. Διασώθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου και αναβιώθηκε από τον Χρήστο Ζαφειράκη.
Το όνειρο του Χρήστου Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας, ήταν να την διασώσει  και να την αναβιώσει. Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο απ’ αυτόν  και έκανε την πρώτη πανελλήνια εμφάνισή της στο χώρο μας τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009, σε όμοια παρουσίαση κρασιών του Κτήματος Χρήστου Ζαφειράκη.



Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Έχει εξαιρετικά βαθύ, ζωηρό και σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν πλούσια και πολύ εκφραστικά αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας και λευκού πιπεριού με ορυκτώδη χαρακτήρα. Το στόμα είναι ευρύ και δομημένο πάνω σε πλούσιες και στιβαρές, αλλά όχι επιθετικές ταννίνες, μεσαίου όγκου, ισορροπημένο, με έντονη οξύτητα και δυνατότητα παλαίωσης έως και δέκα χρόνια.
Απευθύνεται σε όσους αναζητούν κομψά και ασυνήθιστα κόκκινα κρασιά με έντονα εκφραστική μύτη. Είναι το ελληνικό αντίστοιχο των ιταλικών ποικιλιών Sangiovese και Barbera  στο στόμα, ενώ στη μύτη της γαλλικής Pinot Noir.

Θα το συνοδεύσει:
Τρυφερό μοσχαράκι μπρεζέ αρλεζιέν,
μαριναρισμένο σε Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη,
με σάλτσα ψητής ντομάτας και τρίμα καπνιστού φουντουκιού,
συνοδευόμενο από baby καρώτα,
 πατάτες και μαρμελάδα ελιάς Καλαμών.


Από την γευσιγνωσία της 18ης Μαΐου 2009 και την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της "Λημνιώνας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου